VAŽNO: Ako imate ove SIMPTOME odmah se javite LEKARU, jer to znači vam je KORONA zahvatila PLUĆA!

Autor: Blic Žena, Republika

Vesti

14.01.2021

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodite računa!

Foto Ilustracija

Ukoliko ste se zarazili kovidom, u slučaju blagog oboljenja, bolest može da traje dve nedelje, ili tri do šest nedelja u ozbiljnim slučajevima.

Ozbiljnost simptoma infekcije podeljenja je u pet grupa:

  • asimptomatična
  • blagi slučaj zaraze
  • umerena bolesti
  • ozbiljna bolesti
  • kritično stanje – akutni respiratorni sindrom

Iskustva iz Vuhana, odakle virus dolazi, pokazala su da je 81 odsto pacijenata primljeno sa blagim simptoma, dok se 14 odsto zaraženih razvila ozbiljna upala pluća, a oko pet procenata zahtevalo je intenzivnu negu, piše "eatthis.com".

Lekari prilikom procene da li su pluća ozbiljno ugrožena, pre svega zanima prelaz od blagog i umerenosta stanja do ozbiljnog i kritičnog stanja. Blago i umereno stanje može se lečiti kod kuće, dok ostali slučajevi traže bolničko lečenje.

Simptimi koji mogu da ukažu na to jesu sledeći:

Kašalj se pogoršava

Oko 82 odsto pacijenata sa kovidom kašlje. Obično se radi o suvom kašlju koji iritira. Stručnjaci taj kašalj u prvoj fazi bolesti tumače kao epizode koje traju i do sat vremena, a ponavljaju se tri puta u danu.

Kašalj se javlja zbog upale disajnih puteva, a radi se o refleksu koji postoji kako bi se zaštitilo telo od invazije nepoznatih čestica, poput bakterija i virusa.

Ako su pluća upaljena, kašljem će se izbacivati i sluz. Kašalj je pritom dobra stvar u ovom slučaju, ali može da bude veoma naporan i zamoran, a takođe će onemogućiti ulazak vazduha u pluća pa može da izazove ozbiljne probleme, poput povrede rebra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto Ilustracija

Teško disanje

Ovaj problem prijavio je 31 odsto pacijenta u Vuhanu. Veoma je neprijatno imati osećaj da ćete ostati bez vazduha jer ne možete da dišete. Nivoa poteškoća sa disanjem je verovtno najvažniji pokazatelj težine stanja.

Zdrava odrasla osoba udiše vazduh 12-18 puta u minutu. Više od 20 udaha u minutu predstavlja ubrzano disanje i zove se tahipneja.

Nemogućnost disanja utiče i na normalne dnevne aktivnosti, a kako se bolest razvija, poteškoće će samo rasti. Ukoliko vas ovaj problem ometa u dnevnim aktivnostima, pa ne možete da završite rečenicu a da ne ostanete bez daha, ili vam je teško da jedete i pijete, odmah potražite pomoć lekara. Obratite pažnju i da li pritom imate probleme sa hodanjem.

Ukoliko ste posmatrali osobu koja teško diše, mogli ste da vidite da koristi mišiće na vratu da bi izbacila grudi i udahnula što više vazduha, a ponekad i širi nosnice. Zbov ovog problema može se javiti bol u leđima i stomaku.

Umorni ste kao nikada ranije

Umor je jedan od prvih simptoma koje su prijavile osobe sa kovidom u Kini, odnosno njih 70 odsto. Ako ste bolesni, normalno je da osećate umor. Međutim, ako to preraste u umor koji traje ceo dan, pa se teško oblačite i obavljate ličnu higijenu, izgubili ste apetiti ili ne želite ništa da pijete, to su već znaci iscrpljenosti. A ta jaka iscrpljenosti je posledica velike količine virusa u vašem organizmu.

Telo u toj situaciji koristi imunološki sistem do krajnjih granica. To može da izazove visoku temperaturu, znojenje, kašalj, dehidrataciju. Teško disanje pritom veoma iscrpljuje.

Ako umor ne prolazi i postaje ekstreman, to može da bude znak da je infekcija korona virusom postala ozbiljna i da se upala pluća pogoršava.

 

Usne vam postaju plave

Ako vam usne ili prsti dobiju plavu boju, radi se o ozbiljnom znaku lošeg funkcionisanja pluća i potrebno je odmah potražiti pomoć lekara. Kada udišemo, pluća donose kiseonik do srca i ostalih delova tela. Kada je u pitanju ozbiljna upala pluća, poput one koju izaziva kovid, organizmu nedostaje kiseonik. A telo usled nedostatka kiseonika poprima tamniju boju, pa koža postaje plava.

Bol u grudima

Uplala pluća može da izazove i bol u grudima.

Ukoliko pneumonija utiče na tkivo pluća, može da izazove pleuritis, upalu poplućnice. Tipična bol koju tada osećate je ona kada udahnete, a ponekad može da se oseti i u stomaku, na vratu i ramenima. Upala pluća može da uzrokuje i nakupljanje vode u grudima.

Kašljanje i istezanje mišića među rebrima takođe izaziva bol.

Upala pluća kao posledica kovida pedstavlja i dodatnu pretnju osoba koje već pate od određenih bolesti: kardiovaskularnih oboljenja ili dijabetesa.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading