Iz Španije nam stiže NEZAPAMĆENA ZIMA kakva nije zabeležena u poslednjih 50 godina! Temperatura u debelom MINUSU

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

12.01.2021

22:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oluja Filomena zbog koje je prošle nedelje Madrid bio paralisan snegom, seli se preko Sredozemlja, već je zahvatila istočne delove Balkana i nastavlja preko Srbije prema Grčkoj i Turskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Zbog Filomene je u Madridu pala nezapamćena količina snega, a temperatura se spuštala i do rekordnih -36 stepeni.

Bio je to prvi sneg u Madridu u 10 godina, a napadalo je oko pola metra, što u španskoj prestonici nije zabeleženo u poslednjih 50 godina. Istovremeno je na Gibraltaru za samo dva dana pala mesečna količina kiše.

U međuvremenu, ovaj ciklonski sistem preselio se preko Sredozemlja, tako da je već zahvatio istočne delove Balkana, Srbiju i nastavlja prema Grčkoj i Turskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Foto: Ilustracija

Meteorološkinja i kolumnistkinja hrvatskog portala Indeks Dunja Maz Drvar kaže da poslednjih godina stoji pravilo da se uragani preimenuju i kada kao vantropski cikloni dolaze u Evropu.

- Međutim, zvali mi taj ciklon Filomena ili ne, činjenica je da je to isti sistem iako je u međuvremenu, prolaskom kroz Sredozemlje, doživeo nekoliko promena. On je sada došao do Jonskog i Egejskog mora i nastavlja dalje prema istoku. Tim krajevima, prvenstveno Turskoj, ali i delu Grčke, doneće velike padavine. To jesu relativno neuobičajene situacije za ovaj deo sveta, ali poslednjih zima imali smo već snažnih oluja koje su donele nezapamćene snegove u južne delove Evrope, pa i do severa Afrike - kaže meteorolog iz Hrvatske.

Kako navodi, anticiklon, koji se proteže od zapadnog dela južne Evrope i polako se širi na sever, u narednim danima će povlačiti polarni vazduh sve do Balkana, zbog čega ćemo sledećih nedelju dana beležiti vrlo niske temperature.

- Ova situacija rezultat je meandriranja i na kraju pucanja takozvanog polarnog vorteksa u višim slojevima atmosfere - kaže Maz Drvar.

Šta je to polarni vorteks?

Nad Zemljinim polovima, u nižim i višim delovima atmosfere, u troposferi i stratosferi, nalaze se postojana područja niskog vazdušnog pritiska koja se nazivaju polarnim vorteksima, odnosno, vrtlozima.

Svake godine s dolaskom jeseni Severni pol počinje da se ubrzano hladi kako dobija sve manje sunca. Istovremeno, vazduh u južnijim delovima ostaje relativno topao. Zbog naglog pada temperature i toplotne energije na Severnom polu dolazi do pada vazdušnog pritiska.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U ovom procesu jača polarni vrtlog, koji ima oblik ogromnog ciklona koji prekriva ceo polarni krug, sve do srednjih geografskih širina. U njemu, zbog rotacije Zemlje, vazduh kruži u smeru od zapada prema istoku, odnosno, u smeru suprotnom od kazaljki na satu.

Na severnoj hemisferi, ispod severnog vorteksa, nalazi se masa hladnog, gustog, arktičkog vazduha. Mesto susreta hladnih, polarnih, suvih vazdušnih masa s toplim, vlažnijim, bliže ekvatoru, naziva se polarnim frontom i približno se proteže na oko 60º geografske širine, što znači negde iznad Skandinavskog poluostrva.

- Po sinoptičkim parametrima i očekivanim posledicama, ovaj polarni prodor uveliko nalikuje onome iz 2017. godine, kad je ledom okovana Dalmacija rušila temperaturne rekorde stare pedeset godina - kaže Maz Drvar.

Takođe, narednih dana u Bosni i Hercegovini preovladavaće hladno vreme, a očekuju se temperature do minus 12 stepeni zbog čega je upaljen i narandžasti meteoalarm.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading