Direktor Agencije za zaštitu životne sredine otkriva KOLIKO JE ZAISTA ZAGAĐEN VAZDUH u Srbiji!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.01.2021

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kvalitet vazduha u Srbiji je danas na uobičajenom nivou za ovaj period godine, kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i dodaje da nema prekomernog zagađenja niti povećanih koncentracija zagađujućih materija.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

- Gradovi u kojima ima najviše saobraćaja, gde se najviše loži i gde je najaktivnija industrija su dosta zagađeni - navodi Radović i u tu kategoriju ubraja Valjevo, Užice, Kosjerić, kao i stanicu na Novom Beogradu.

Ističe da je u Srbiji započeta velika borba protiv aerozagađenja, što se ogleda kroz, kako kaže, modernizaciju elektroenergetskih postrojenja, ali i kroz povećanje koeficienta energetske efikasnosti, modernizaciju saobraćaja.

Najveći zagađivači

Napominje da je najveći zagađivač EPS, a da je dobra vest što će ova kompanija u narednim godinama uložiti još 445 miliona evra u modernizaciju svojih elektroenergeskih postrojenja.

RepublikaFoto: Tanjug
Filip Radović

- Sve velike zagađivače kontroliše Sektor za inspekcijske poslove, dok sve podatke kompanije koje priozvode emisije na godišnjem nivou dostavljaju Agenciji podatke o količinama emisija koje su ispustile u vodu, vazduh i zemlju - pojašnjava on.

Radović je, komentarišući vesti o menjanju kriterijuma za klasifikaciju zagađenja "suspendovanim PM" cesticama, rekao da su te tvrdnje neistinite.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Šta kaže zakon

Kako pojašnjava kriterijumi nisu menjani i jasno su definisani Zakonom.

Navodi da je zapravo reč o modifikaciji aplikacije za mobilne telefone na kojoj je modifikovan indikativni indeks i na kojoj građani mogu da se tačno informišu o kvalitetu vazduha.

Predhodni indikativni indeks je korišćen u prošloj deceniji kada se prikaz monitoringa davao na dnevnom nivou.

Monitoring zagađenosti

- U međuvremenu tehnologija je napredovala, izgradili smo sistem za monitoring u celoj zemlji gde građani mogu da vide kvalitet vazduha na nivou jednog sata. Izabrali smo najbolji indikativni indeks koji postoji u Evropi, takozvani zajednički indeks za kvalitet vazduha (The Common Air Quality Index (CAQI)) - kaže direktor Agencije.

 

Radović se osvrnuo, kako kaže, i netačne tvrdnje bivšeg radnika Agencije za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović da je dobio otkaz zbog toga što se pobunio protiv izmena u načinu ocenjivanja kvaliteta vazduha.

Radović kaže da je Jovanović dobio otkaz zbog kršenja radne discipline i tvrdi da je i Jovanović je bio za promenu indeksa i navodi da o tome svedoče kolege, ali i brojne prepiske, navodi on.

Protesti u Srbiji

Osvrćući se na jučerašnji protest koji je održan povodom zagađenja vazduha Radović kaže da pozdravlja ekološki aktivizam, ali smatra da se on često politizuje.

Kada je reč o zahtevu za njegovu smenu, Radović kaže da o njegovom radu najbolje govore rezultati koje je ostvario u poslednjih sedam ili osam godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading