KADA SVI ODU KUĆI ONI OSTAJU NA INTEZIVNOJ: Lekari će Novu Godinu dočekati uz PACIJENTE!

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

30.12.2020

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budimo odgovorni!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Većina radnika će sutra u 18 sati napustiti svoja radna mesta i otići kućama da dočekaju Novu godinu, dok će s druge strane mnogi zdravstveni radnici baš u to vreme početi svoje smene u kovid bolnicama, u kojima se cele ove godine bore za živote pacijenata obolelih od korona virusa.

Tokom cele novogodišnje noći, s obzirom na to da imaju smene na četiri i na šest sati, oni će se smenjivati po intenzivnim i poluintenzivnim negama, gde će 2021. dočekati boreći se protiv ove pošasti.

Sve kovid bolnice će i sutra uveče raditi kao i svako drugo veče, a ni kovid ambulante neće raditi skraćeno.

Tako će naši heroji, lekari, sestre, tehničari, čistačice, vozači i ostali zaposleni u zdravstvenim ustanovama 2021. godinu dočekati borbeno. Sa pacijentima, kojih je trenutno u bolnici više od 9.000. Taman toliko i njih će novogodišnju noć provesti u bolničkom krevetu.

Direktorka Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" prof. dr Marija Zdravković kaže za Telegraf.rs da će Novu godinu sutra veče u posteljama njihove bolnice dočekati sigurno oko 240 pacijenata, a u svakoj smeni, pa i u trenutku ispraćaja stare biće oko 70 zaposlenih.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Direktorka Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" prof. dr Marija Zdravković

- Nema odmora. Bićemo na svojim radnim mestima posvećeni pacijentima i našoj misiji, a naša misija je da korona virus nestane u 2021. godini - kaže prof. dr Zdravković.

Navodi da imaju smene od 6 do 12 časova, od 12 do 18 sati, od 18 do 24 i od ponoći do 6 ujutro. U intenzivnim negama su nešto kraće.

- To su standardne smene a u intenzivnim negama su na četiri sata. Celu noć se smenjuju  i doktori i sestre u intenzivnim negama. U novogodišnjoj noći kod nas u bolnici će biti oko 240 pacijenata, a po smeni ćemo imati oko 70 zaposlenih, kako lekara, sestara i tehničara, tako i fizičkih radnika. Borićemo se za živote onih koji su na respiratorima, da se u 2012. godini skinu sa njih. Nažalost, neki neće uspeti - rekla je ona za Telegraf.rs.

Bez obzira na sve apele i molbe lekara, ima i onih koji će uprkos velikom broju izgubljenih života u Srbiji, sutra veće biti na žurkama.

Za sagovornicu Telegrafa to je sebičluk.

- Mislim da je to vrhunac sebičnog ponašanja i pokazuje bilo kakvo odsustvo humanosti i saosećanja za patnje drugih - kaže prof. dr Marija Zdravković.

I direktorka nove kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže za Telegraf.rs da će sutra veče raditi kao i svako drugo veče.

- Radimo kao da nije Nova godina. Za nas to ne postoji - kaže ona i svima poručuje da ostanu kod kuće;

- Sedite kod kuće za ovu Novu godinu i za Božić. Kod nas je do sada lečeno oko 1.500 ljudu, a ne radimo ni mesec dana. Brojevi kažu više od reči. 

Tako će biti i u svakoj drugoj bolnici, u bilo kom gradu da se nalazi.

Zaposleni u njima su se ove godine "odrekli" i Vaskrsa, proslave 1. maja, a zarad nas se odriču i Nove godine i svih ostalih praznika.

Da se taj krug ne bi ponovio i u sledećoj godini, nosite masku, držite distancu, redovno perite ruke i Novu godinu dočekajte kod kuće. 

I, da, ne zaboravite aplauz u ponoć za naše heroje!

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading