(VIDEO) Krizni štab o NOVIM MERAMA: DRASTIČNE IZMENE PRED NOVU GODINU

Autor: Republika

Vesti

25.12.2020

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Kriznog štaba počela je za danas u osam sati, a odluka koju su doneli tiće se predstojećeg vikenda.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Branislav Tiodorović (Arhiva)

Dr Branislav Tiodorović objavio je nove mere po kojima će zbog praznika i kupovine poklona koja uz njih ide tržni centri, prodavnice i ostali uslužni lokali raditi do 20h. Cilj je rasteretiti sistem, sprečavanje gužvi i većeg protoka ljudi.

- Podaci govore veoma jasno da mi pred sobom imamo i dalje ozbiljnu i tešku epidemiološku situaciju, iako se može reći da je najteže u velikim kovid bolnicama i kliničkim centrima. Moguće je da imamo jednu blagu tendenciju pada broja obolelih, ali ovo je ipak jedan korak napred, dva koraka nazad - istakao je Tiodorović u obraćanju nakon sednice i dodao:

- Zdravstveni sistem je prenapregnut, a stanovništvo na ivici strpljenja, ipak moramo naći dovoljno snage svi zajedno da u narednim danima i mesecima budemo spremni da sprovodimo mere u potpunosti da bi na taj način uspeli da obezbedimo bolju situaciju i kolektivni imunitet.

Što se tiče mera, rekao je sledeće:

- Medicinski deo štaba je na stanovištu da ne može biti nikakvog popuštanja. Dakle, mi smo ovoga trenutka samo razgovarali o tome koja je objektivna opravdanost da možda vikend bude na određeni način opušteniji i da se stanovništvo snabde i obezbedi kupovinom za Novu godinu. Ipak nam je onda zato opravdana ideja da ovaj vikend iskoristimo u tom smislu da se radi do 20 časova u tržnim centrima i ostalim objektima prodajnog tipa, da bi na taj način omogućili manje pritisaka na kupovinu i više obezbeđenog vremenda se to može realizovati.

Što se tiče prodaja aranžmana i organizovanja proslava Nove godine, Tiodoroviće je ponovio:

- Taj koji je odlučio da prodaje aranžmane, to je njegov problem. Znam stav mojih koleginica i kolega u medicinskom delu Kriznog štaba, da tako nešto nećemo doneti kao odluku i dopustiti doček Nove godine na organizovan način. O tome ćemo pričati vrlo konkretno u ponedeljak, ali sam siguran da tu neće biti pozitivnog odgovora.

Da podsetimo, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 3.823 novozaraženih, a nažalost preminulo je još 49 osoba.

U Republici Srbiji do 15 časova 25. decembra 2020. godine registrovano je ukupno 320.167 novih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 14.794 osobe od kojih su 3.823 pozitivne. U poslednja 24 sata preminulo je 49 osoba.

Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirana je ukupno 2.218.185 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading