Lekari počinju da vakcinišu po vrtićima i školama, NE TREBA IM DOZVOLA RODITELJA!

Autor: blic.rs

Vesti

10.11.2017

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od virusa malih boginja, koji je počeo da se širi prestonicom, obolelo je šest osoba, a svakog dana broj je sve veći. Pošto su glavna meta deca koja pohađaju vrtiće i škole, a koja nisu vakcinisana, lekari su rešili da urade nešto po tom pitanju.

Lekari će bez dozvole vakcinisati decu

Naime, na vratima škola na teritoriji opština Zemun i Surčin osvanulo je obaveštenje koje je iznenadilo i pomalo uplašilo roditelje. U njemu se navodi da deca moraju da se vakcinišu do 14. novembra u Domu zdravlja Zemun ili će ih lekari bez saglasnosti vakcinisati u školama.

- Dana 8. 11. 2017. proglašena je epidemija malih boginja na teritoriji grada Beograda. Radi prevencije i kontrole malih boginja na teritoriji cele Srbije i u žarištima epidemije molimo vas da obavestite roditelje da decu koja nisu vakcinisana MMR vakcinom mogu da dovedu u Dom zdravlja Zemun od 9. 11. 2017. do 14. 11. 2017. godine radi vakcinacije. U tom periodu primaće se sva deca bez obzira na to da li je njihov izabrani lekar tu. Posle tog termina mobilne ekipe Doma zdravlja Zemun će obilaziti škole i vakcinisati decu. Napominjemo da za navedenu vakcinaciju koju će vršiti mobilne ekipe nije potrebna saglasnost rodtelja - navodi se u obaveštenju.

Glavna sestra Jasmina Ristić iz Doma zdravlja Zemun istakla je da je epidemija počela da se širi, pa su odlučili da reaguju što pre.

- Čim smo čuli da je proglašena epidemija, rešili smo da prvo obavestimo škole i vrtiće, a oni će naše obaveštenje preneti roditeljima dece koja nisu vakcinisana. Mi smo organizovali veliki broj lekara koji će do utorka raditi i vikendom da bi se sve postiglo. Naravno, deca neće morati da se vakcinišu isključivo kod izabranog lekara, već će moći i kod nekog drugog. Nakon utorka mi smo napisali da ćemo obaviti vakcinaciju i bez roditeljske saglasnosti. Mi na to imamo pravo po zakonu, ali ipak nećemo jer se nadamo da će se roditelji sami javiti - kaže doktorka Ristić.

Iz Doma zdravlja Zemun dodaju i to da su juče i danas deca sa roditeljima dolazila na vakcinaciju, te su zadovoljni odzivom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading