SVET U STRAHU OD MUTIRANE KORONE: Naš istaknuti stručnjak Radmilo Petrović siguran je samo u jedno

Autor: Mondo, Republika

Vesti

23.12.2020

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet je u strahu zbog novog soja koronavirusa koji je, prema procenama stručnjaka, i do 70 odsto zarazniji. Bojazan je, utoliko veća, što još uvek nije sigurno da li će vakcine štititi i od tog novog soja, a evo šta o tome misli vakcinolog dr Radmilo Petrović.

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Radmilo Petrović

- To je još uvek nepoznanica, ali mislim da će vakcina štititi u visokom procentu i protiv nove mutacije, ako se ovaj novi soj proširi, i da će ta zaštita možda biti manja za koji procenat nego što bi bila kod onog kovida-19. To zavisi od antigene strukture koja je u jednom i drugom virusu, ali uglavnom to će štiti u visokom procentu. Prema tome, treba vakcinu pritimiti što pre - rekao je on.

Doktor kaže da mutacija nije nikakvo iznenađenje.

- Mi smo i očekivali da će te mutacije biti, svaki živi organizam u toku svoje evolucije doživljava određene promene. Taj virus otkad se pojavio pre oko godinu dana u Kini, do danas je imao puno malih antigenih promena, tako da smo očekivali da će doći i neka veća antigena promena koja će se pojaviti među stanovništvom, to se i dogodilo. Nije to ništa novo, nikakvo čudo. Nadamo se da neće biti teže nego što je do sada, po svim pravilima ne bi trebalo da bude teže nego što jeste, mada neki najavljuju i da to može da bude sledeći veliki talas u okviru ove pandemije, tako da ćemo se sukobljavati sa ovim virusom još nekoliko meseci - poručio je doktor.

Koja vakcina je najbolja?

Na pitanje koja je vakcina najbolja, dr Petrović kaže “najbolja je ona koja prva dođe”, a o tome zašto treba primiti vakcinu kaže:

- Treba primiti vakcinu jer su nuspojave veoma retke. Korona virusom veliki broj ljudi može da se zarazi, neki procenat i da umre, a od vakcine niko nije umro. Izbor je vakcina - kaže doktor.

Vakcinolog je govorio i o kontraindikacijama, koje su upravo razlog zašto se mnogi plaše imunizacije, a prokomentarisao je i izjavu dr Višeslava Hadži-Tanovića da "ne bi primio genetski modifikovanu vakcinu".

 
- Ne bih se sa njim složio u potpunosti. Treba biti oprezan, sigurno da ta vakcina ima kontraindikacije, to je sigurno naglašeno u uputstvu proizvođača. Sigurno da treba biti oprezan kod onih osoba koje primaju imunosupresivnu terapiju, koji se leče kortikoseroidima. To je i po našem zakonu da se te vakcine ne smeju dati tim osobama. Treba samo poštovati kontraindikacije koje proizvođači navode. Nezgodne pojave koje se po meni mogu javiti, to je jedna ohrabrujuća vest, to je da su ovom Fajzerovom vakcinom u SAD vakcinisali oko 250.000 ljudi, a bilo je samo šest slučajeva teže alergijske reakcije. Ne kažu da je nijedan završio letalno, to je znači jedna teža reakcija na oko 40.000 vakcinisanih, to je sasvim jedna pristojna brojka, koja ne upozorava i ne pravi nikakve probleme. One lokalne reakcije, crvenilo, otok, bol, koje prolaze za dva-tri dana, to nisu neželjene reakcije, to se dešava kod svih vakcina - kaže doktor.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading