PANIKA: Kovid MUTIRAO, brže se širi, KLINIČKE SLIKE TEŽE!

Autor:

Vesti

21.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panika se iz Engleske proširila na ceo svet. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je da je u Velikoj Britaniji otkriven mutirani soj virusa KOVID-19, koji se definitivno brže širi među ljudima (zarazniji je i do 70 odsto).

RepublikaFoto: Tanjug
Kovid bolnica

Istražuje se da li je novi soj virusa smrtonosniji (zasad se čini da nije) i da li će postojeće vakcine biti efikasne protiv njega (zasad se čini da hoće). Sve je, međutim, i dalje na nivou pretpostavki, pa je jasno zašto su vlasti nekih država poput Belgije, Italije i Austrije obustavile saobraćaj s Britanijom.

DUBOKO UBEĐENA

Da je virus mutirao, ne samo u ovaj soj otkriven u Engleskoj već i na mnoge druge načine, slažu se i domaći stručnjaci. Ipak, kako kažu, KOVID-19 mutira sporije od gripa i to je dobra okolnost u pogledu vakcina i njihove delotvornosti.

Britanski naučnici saopštili su da je novi soj otkriven proučavanjem genoma virusa.

- Vladina savetodavna medicinska grupa (NERVTAG) smatra da se novi soj može brže širiti. Trenutno se radi na detaljnim studijama osobina novog soja - poručio je načelnik državne zdravstvene službe Engleske Kris Viti.

Glavni britanski naučni savetnik Patrik Valans izjavio je da se čini da su vakcine adekvatne u generisanju imunološkog odgovora i na novu zarazniju varijantu koronavirusa.

Za razliku od naučnika, lekari kliničari, koji se svakodnevno sreću s pacijentima, imaju bolji neposredan uvid u svaku promenu ponašanja virusa. Tako je Tatjana Adžić Vukičević, rukovodilac nove KOVID bolnice u Batajnici, iznela stav da je koronavirus mutirao i ocenila da je, po dinamici i težini kliničke slike, ovaj treći talas najteži, pre svega, zbog velike transmisije virusa.

Foto: Tanjug
Dr Tatjana Adžić Vuličević

- Kao kliničar sa višedecenijskim iskustvom, mislim da je virus mutirao, pre svega, zbog većeg stepena prenosivosti s čoveka na čoveka i zbog težih oblika kliničkih slika u odnosu na prvi talas bolesti - rekla je ona i objasnila:

- Ne bavim se bazičnom medicinom, odnosno istraživanjem, imunologijom, ali sam duboko ubeđena da je u osnovi ovog RNK virusa došlo do višestrukih mutacija.

PRIRODNA POJAVA

O mutacijama KOVID-19 govorila je i Marija Gnjatović, koja je rukovodila projektom istraživanja prisutnosti antitela kod građana Srbije. Prema njenom mišljenju, moguće je da je ovaj virus dosad mutirao više od 12.000 puta.

- Virusi stalno mutiraju u prirodi i to je uobičajen proces. Imamo sreću da ovaj virus mutira tako da ne izaziva značajne promene niti u virulentnosti niti u uzrokovanju teže kliničke slike. Uglavnom se radi o tzv. neutralnim mutacijama, bez efekta na širenje ili simptome bolesti - objasnila je Gnjatovićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading