SUD U STRAZBURU PONIŠTIO ODLUKU HRVATSKE: SRBINA otpustili na PRAVDI BOGA!

Autor: Sofija AĆIMOVIĆ

Vesti

19.12.2020

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagrebu naloženo da učitelju iz Darde, kome je zamereno što nije predavao na "standardnom" hrvatskom jeziku, isplati oko 6.000 evra odštete.

RepublikaFoto: googlemaps.com/prinskrin
SRBIMA PRIZNAJU PRAVA NA KAŠIČICU: Evropski sud u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da je Hrvatska povredila pravo na poštovanje privatnog života učitelju srpske nacionalnosti iz mesta Darda, koji je dobio otkaz jer nije predavao na "standardnom" hrvatskom jeziku, kako se zvanično naziva nakaradni novogovor u ovoj državi. Sud je otpuštenom učitelju dosudio 5.000 evra na ime naknade neimovinske štete i 850 evra za troškove postupka.

Škola je smatrala da nije bio podoban za osposobljavanje za predavanje na hrvatskom jeziku, s obzirom na starosno doba i radni staž, jer je u vreme otkaza imao 55 godina i 29 godina staža, izvestila je kancelarija hrvatske predstavnice pred sudom u Strazburu.

Sličnost jezika

Imajući u vidu sličnosti dva jezika, činjenicu da je podnosilac žalbe veći deo profesionalnog života živeo i radio u Hrvatskoj, kao i specifični posleratni kontekst istočnoslavonske regije, sud je sa šest glasova za i jednim protiv smatrao da je odluka o otkazu, bez pružanja mogućnosti osposobljavanja za održavanje nastave na hrvatskom jeziku, dovela do povrede Konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Evropski sud je zaključio da je odluka o otkazu predstavljala mešanje u učiteljev privatni život jer se temeljila na činjenici da je on zbog godina i dugogodišnjeg načina predavanja, te zbog nemogućnosti prilagođavanja radnom mestu dobio otkaz.

Sud je primetio da, iako su u relevantno vreme 1998/1999. škole morale da izvode nastavu na hrvatskom standardnom jeziku, određene škole su izvodile nastavu ili deo nastave na manjinskim jezicima, dok je u predmetnoj školi usmena preporuka za predavanje na isključivo hrvatskom jeziku doneta samo mesec dana pre inspekcije, koja je prethodila otkazu. Nijedan učitelj hrvatskog porekla nije bio podvrgnut inspekciji da bi se utvrdilo da li je izvodio nastavu na standardnom hrvatskom jeziku, već se inspekcija odnosila samo na učitelje srpske nacionalnosti.

Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiji Vlade Srbije, pozdravlja odluku, ali kaže da je ovo daleko od zadovoljenja bilo kakve pravde.

RepublikaFoto: Nebojša Mandić
Ratko Dmitrović

DMITROVIĆ: CINIZAM SUDA KOJI JE AMINOVAO OTIMAČINU SRPSKIH STANOVA

- Ja na ovo gledam kao na neku vrstu cinizma jer je taj isti sud pre mnogo godina odbio tužbe onih kojih su izgubili stanove u Hrvatskoj, stečene stanarskim pravom. Taj sud je potvrdio odluku Hrvatske, koja je jedina od zemalja bivše SFRJ koja nije u obavezi da vrati stanove ljudima - navodi Dmitrović.

Kaže da je Zagreb prigrabio milijarde evra na otimanju prava ljudima koji su godinama izdvajali za stanove i sasvim legalno ih stekli.

- U Hrvatskoj je 37.000 Srba izgubilo svoje stanove, ako to pomnožimo sa troje ili četvoro u zajednici, dobijamo više od 100.000 ljudi koji su ostali bez elementarnog prava na život, a ovaj sud je odbacio sve takve tužbe, tako da na ovo gledam kao klasičan cinizam - ističe Dmitrović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading