Gojković: Sledeće nedelje stiže 5.000 doza "Fajzer" vakcina

Autor:

Vesti

18.12.2020

14:19 >> 14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi kontigent biće raspodeljen najugroženijim grupama.

Foto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Zoran Gojković i Snežana Jovanović

Krizni štab za suzbijanje posledica kovida održao je danas konferenciju za medije na kojoj je istaknuto da već sledeće nedelje u Srbiju stiže prvi kontigent od 5.000 doza vakcina proizvođača "Fajzer".

Medijima su se danas obratili pokrajinski sekretar za zdravstvo doktor Zoran Gorjković i članica Kriznog štaba doktorka Snežana Jovanović, rukovodilac službe za mikrobiologiju Kliničkog centra Srbije.

Na početku obraćanja doktor Zoran Gojković je saopštio podatke o broju novozaraženih za protekla 24 sata.

Doktorka Snežana Jovanović je govoreći o rastu cene PCR testa rekla da treba imati na umu da je Srbija uvela i brze antigenske testove i da u cenu ove dijagnostičke metode ulaze i troškovi mnogih preparata, kao i angažovanje brojnih lekara.

-  Cena od 6.000 ili od 9.000 ne pokriva sve troškove testiranja, jer u cenu idu razni drugi potrošni materijali, kao i usluga tehničara. Čak ni ova cena od 9.000 dinara ne može da nadomesti sve ono što se troši tokom rada PCR testa - rekla je Jovanović.

Ustanovama kulture produžava se radno vreme

Govoreći o merama za sprečavanje širenja epidemije, Zoran Gojković je istakao da će od ponedeljka ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, galerije...) imati produženo radno vreme.

- Što se tiče jutrošnje sednice Kriznog štaba, sve mere koje su do sada bile na snazi, ostaju. To važi i za kafiće i tržne centre. Od 20. svi koji ulaze u zemlju moraju da ima PCR test, ne stariji od 48 stai ili u suprotnom moraju u karantin. Dalje mere zavise od aktuelne epidemiološke situacije, od broja zaraženih, moguće su i restriktivnije mere, ali i popuštanje. Od ponedeljka će ustanove kulture pozorišta, bioskopi, galerije, muzeji imati produženo radno vreme - rekao je Gojković.

 

Ne kupovati testove u apotekama

Pokrajinski sekretar za zdravstvo je upozorio građane da ne kupuju antigenske testove u apotekama jer su oni namenjeni isključivo privatnim klinikama i da je za njih potrebno stručno lice kako bi se adekvatno obavilo testiranje, i naglasio da je to specifična vrsta medicinskog otpada koje zahteva posebno odlaganje.

- Ne uzimajte sami antigenske testove.To je namenjeno za privatne bolnice i Domove zdravlja. To treba da radi stručno lice, možete dobiti lažno pozitivan test ili se samopovrediti! Ono što je veoma opasno je način odlaganja testa nakon uzorkovanja jer je to infektivni otpad koji zahteva posebno skladištenje i uništavanje - upozorio je Gojković.

Fajzerova vakcina sledeće nedelje u Srbiji

Govoreći o vakcinima, Gojković je rekao da prvi kontigent vakcine "Fajzer" treba stigne sledeće nedelje u Srbiju.

- Vakcine trebaju da budu testirane i nakon toga ćemo moći da ponudimo građanima koji su zainteresovani. Sve ono što bude bilo na svetskom tržištu Republika Srbija će učiniti sve da je uveze u našu zemlju - rekao je Gojković i dodao da će naredne sedmice stići 5.000 doza, a do kraja godine dodatnih 5.000 doza, a u prvom kvartalu naredne godine očekuje se 350.000 doza.

On je napomenuo i da je Srbija jedna od 5 država u svetu koja je potpisala ugovor sa Fajzerom.

- Ukupno u ovom trenutku imamo ugovor sa Fajzerom za 1,8 miiona vakcina. Sve ovo što dobijamo vakcine je posledica toga što smo dobro osetili da će Fajzer prvi imati vakcinu za tržište. Mislim da ćemo u ovom trenutku moći našim građanima da pružimo vakcinu koja je bezbedna i efikasna i koja će građanima biti isporučena najbreže od svih zemalja - podvukao je Gojković i doado da će ceo kontigent biti isporučen građanima, odnosno najugroženijim grupama kao što su stariji građani.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading