DRAŽA U MASOVNOJ GROBNICI NA ZLATIBORU?

Autor: G. AVALIĆ - A. MIHAILOVIĆ

Vesti

09.11.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naočare sa tankim okruglim metalnim okvirom, baš onakve po kakvima je bio poznat general Draža Mihailović, pronađene su u nedavno otkrivenoj masovnoj grobnici u jednoj zlatiborskoj pećini, ulivši nadu brojnim Dražinim poštovaocima da je njegov grob najzad pronađen.

RepublikaFoto: B. Mrđa
Speleolozi slučajno otkrili masovnu grobnicu. Istoričari: Nema dokaza za to u jami Cerova

U jami Cerova, u koju je bačeno oko 300 mladića, koje su 1945. godine streljali komunisti, speleolozi su pre nekoliko dana među kostima, opancima, cokulama, kaiševima, tabakerama i drugim predmetima pronašli staklo i deo okvira za naočare koje liče na one koje je nosio komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini.

300 mladića, koje su 1945. godine streljali komunisti, bačeno u jamu Cerova

SKRETANJE PAŽNJE

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, smatra da postoje sumnje da je baš ovde streljan Draža Mihailović.

RepublikaFoto: B. Mrđa

STAMATOVIĆ: Nadam se da će DNK analize posmrtnih ostataka otkriti kome pripadaju nađene kosti

- Ovdašnji meštani su pričali da je u selo više puta dolazio Miloš Minić, tužilac u procesu protiv đenerala, i raspitivao se o jami. Pitanje je da li je hteo lično da proveri koliko meštani znaju o tajnama te jame. Možda su pričama da je Draža Mihailović streljan kod Belog dvora ili na Adi Ciganliji komunisti hteli da skrenu pažnju sa ove pećine - kaže Stamatović.

RepublikaFoto: B. Mrđa

Naočare po kakvima je bio poznat general pronađene su nedavno u pećini Cerova, što je nagovestilo da je njegov grob najzad pronađen

On kaže da će se istraga nastaviti jer se do odgovora mora doći.

- Obavestili smo policiju i oni imaju obavezu da obaveste tužilaštvo, koje je dužno da pokrene istragu. Mi smo pokupili sve te nađene predmete, to staklo i okvir od naočara, tabakeru, čuturice, pa čak i jedan deo neke mastiljave olovke, kojom je možda hteo neko da ostavi neku poruku na kamenu, spakovali i dali da se konzervira da bi se ispitalo. Nadam se da će DNK analize posmrtnih ostataka biti urađene i otkriti kome pripadaju nađene kosti - rekao je Stamatović i najavio da će opština podići spomen-obeležje i urediti teren oko pećine u Mušvetama, gde su pronađeni posmrtni ostaci srpskih mladića.

ODUZETE STVARI

Srđan Cvetković iz Instituta za noviju istoriju kaže da se ne bi tako lako upuštao u spekulacije o pronalasku Dražinog groba.

- Kada je Draža Mihailović zarobljen 1946. godine, oduzeto mu je sve što je imao kod sebe, karte, dvogledi, nalivpera, beležnice, pa i čuvene naočare. Njegova oprema čuvala se u depou Ozne, a trenutno stoji u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Njegove naočare su više puta izlagane na izložbama - kaže Cvetković.

Hapšenje, suđenje i streljanje

Dragoljuba Mihailovića Ozna je uhapsila 13. marta 1946. godine, a četiri meseca kasnije izveden je pred sud koji je doneo odluku da zbog kolaboracije sa fašistima bude streljan. Draža je bio zatočen u zatvoru u Đušinoj ulici, ali mesto njegove likvidacije je ostalo tajna, a zapisnik o streljanju ni danas nije dostupan javnosti. Dve najčešće pominjane lokacije groba su Lisičji potok i zatvor na Adi Ciganliji, u kome su bili smešteni brojni uhapšeni četnici. Zatvor je postojao do pedesetih godina, kada je srušen, i svi tragovi su ostali pod zemljom.

RepublikaFoto: youtube.com/The Darco

NAJZNAČAJNIJI DATUMI U ŽIVOTU DRAŽE MIHAILOVIĆA

1912. sa 19 godina učestvovao u Drugom balkanskom ratu, gde je prvi put ranjen

1914. do 1918. učestvovao u Prvom svetskom ratu, povlačenju preko Albanije, proboju Solunskog fronta, odlikovan medaljom za hrabrost

1941. kao pukovnik odbija kapitulaciju i okuplja vojsku na Ravnoj gori, prvi sukobi sa partizanima, Nemci raspisuju poternicu za njim

1942. vlada u izbeglištvu unapređuje ga u čin generala

1943. Šarl de Gol odlikovao Dražu Legijom za zasluge

1946. Mihailović uhapšen u blizini Višegrada. Nove vlasti osuđuju ga na smrt zbog veleizdaje i streljaju 17. jula

2010. počeo proces rehabilitacije

2015. rehabilitovan

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading