Pukovnik iz Kriznog štaba upozorava: Ovakva bolest nije postojala nikad, ceo svet je u katastrofi!

Autor:

Vesti

11.12.2020

13:48 >> 14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi Kriznog štaba za suzbijanje posledica kovida obratili su se danas medijima na konferenciji koja je održana u Palati Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Na današnjoj konferenciji prisustvovali su doktor Zoran Gojkovi, pokrajinski sekretar za zdravstvo i pukovnik dr. Ivo Uovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma koji su pozvali građanje da se pridržavaju mera i tako doprinesu zaustavljanju širenja virusa.

Konferencija je započela saopštavanjem podataka o stanju epidemije u Srbiji.

Zoran Gojković je saopštio da što se tiče broja zaraženih po gradovima, najviše prednjače 4 najveća grada u Srbiji - Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš.

"Za ovu bolest nema leka"

Ivo Udovičić je u svom obraćanju medijima govorio o stanju u Vojnoj bolnici Karaburma.

- Ono što moram da kažem na početku, u poslednjih desetak dana imamo ogroman broj novoobolelih, pa smo morali nešto ranije da otpuštamo pacijente. Jedan deo ide u privremene kovid bolnice, a drugi odlaze kući - rekao je Gojković.

On podvukao da kao anestezilog konstantno radi sa najtežim slučajevima obolelih od kovida.

- Što se tiče kliničke slike, ona je ista od juna, samo su brojke mnogo veće. Ovo je vrlo teška bolest. Ovakava epidemija nije postojala nikad, ceo svet je u katastrofi. Za ovu bolest nema leka, postoji samo vakcina koja može da spreči širenje virusa. Ovo je takav virus da mi njemu savršeno odgovaramo. Pozvao bih populaciju mlađih ljudi, ako nemaju milosti prema zdravstvenim radnicima koji 9 meseci rade neprekidno, onda neka imaju samilosti prema svojim starijim ukućanima. Kada se razbole, svi se interesuju kako se ta osoba oseća, žele da pomognu, ali u tom trenutku nema pomoći. Prema tome, pozvao bih najmlađu populaciju da budu odgovorni - rekao je Udovičić.

 

 

 

"Mere dale određeni rezultat"

Govoreći o novim merama koje je Krizni štab trebao da usvoji danas, Zoran Gojković je rekao da ne želi da daje nikakv pesimizam ili optimizam i da štab želi racionalno da sagleda brojke.

- Ove mere dale su određeni rezultat. Nemamo frapantan broj novozaraženih. Mi smo se u poslednja 3-4 dana ustalili na brojke koje su velike i nalazimo se u samom piku. Uspeli smo da stabilizujemo krivu koja raste. Koliko će ona biti zaravnjena videćemo - rekao je on osvrnuvši se i na probleme praznika koji su pred nama i povratak naših građana.

- U sklopu svega toga mi smo razgovarali kako da obezbedimo najbolje i ustavom zagarantovane mere. Sigurno je da će postojati određeni niz epidemioloških mera, ne samo za naše građane, već i za ljude koji ulaze u Srbiju. Nakon konsultacija koje ćemo imati tokom vikenda, za ponedeljak je zakazana sednica Kriznog štaba - rekao je Gojković.

Na pitanje novinara o kontroli ulaska građanja u našu zemlju, Gojković je rekao da se mora ustanoviti vremenski period važnosti PCR testa jer postoje građani koji prelaze veliku distancu i u 48 sati nisu u mogućnosti da urade test.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading