DVOJE DOKTORA VMA SE LAŽNO PREDSTAVLJA: Leče ljude sa FALŠ TITULOM

Autor:

Vesti

05.12.2020

05:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Lidija Kandolf Sekulović i dr Željko Mijušković sa VMA nisu završili subspecijalizaciju iz oblasti onkologije.

Foto: Tanjug
Dr Kandolf i Mijušković

Dr Lidija Kandolf Sekulović i dr Željko Mijušković se od 2014. godine lažno predstavljaju i koriste titulu dermatovenerolog-onkolog u ambulanti za melanom i konzilijumu za melanom VMA.

Međutim, prema dokumentima u koje je Srpski telegraf imao uvid, oni nisu završili subspecijalizaciju iz oblasti onkologije, već im je ovo zvanje mimo zakona dodelio Medicinski fakultet VMA zbog, kako je rečeno, višegodišnjeg iskustva u lečenju onkoloških pacijenata".

DEBELA ZARADA

- Nije nikakva tajna da dr Sekulović i dr Mijušković nisu završili subspecijalizaciju za dermatovenerologa-onkologa. Prema pravilniku o užim specijalizacijama zdravstvenih radnika, subspecijalizacija za određenu oblast traje godinu dana. Pored aktivnog učešća u dijagnostici i direktnoj nezi pacijenta, lekar je dužan da položi deset kolokvijuma i na kraju završni ispit. To je stručno usavršavanje jasno definisano zakonom, koji je u njihovom slučaju prekršen. Osim što se lažno predstavljaju kao subspecijalisti - rekao je za Srpski telegraf izvor sa VMA, koji je iz razumljivih razloga insistirao na anonimnosti.

Podneli prijavu protiv žrtve mobinga

Dr Sekulović i dr Mijušković našli su se nedavno u centru skandala kada ih je kapetan prve klase dr sc. med. Aleksandra Vojvodić dokumentovano optužila za mobing i maltretiranje koji traju šest godina. Zbog istupa u javnosti, protiv dr Vojvodić je pokrenut disciplinski postupak.

Foto: Dokument

- Sve što sam rekla je istina, imam to dokumentovano u papirima i iza svega stojim. Verujem da će istina pobediti. Ako treba, idem i do Strazbura - rekla je za naš list dr Vojvodić.

Istovremeno, dok protiv kolega podnose prijave, dr Sekulović i dr Mijušković potpisnici su peticije "Ujedinjeni protiv KOVID". Oni nisu štedeli optužbe i kritike na račun vlasti, predsednika Vučića i stručnjaka iz kriznog štaba. Takođe, dr Mijušković autor je niza poruka na društvenim mrežama protiv predsednika Vučića.

Foto: Dokument
PRLJAVA IGRA: Svete se prijavom

Za razliku od žrtve mobinga dr Aleksandre Vojvodić, koja sada leči pacijente u crvenoj KOVID zoni, Kandolfova i Mijušković nikada nisu imali dodir sa obolelima od koronavirusa.

Foto: Dokument

 

Na naše pitanje kako je to moguće, naš izvor objašnjava da su pomenute titule dobili na osnovu doktorata, odnosno naučnog usavršavanja.

Foto: Dokument
CRNO NA BELO: Dopis VMA na kom se vidi na nije ispoštovana procedura

- Naučno usavršavanje je potpuno druga oblast u odnosu na stručno usavršavanje lekara i doktorat nema veze sa subspecijalizacijom. Dr Sekulović i dr Mijušković rade klinička studijska istraživanja sa pacijentima, što se ne može kvalifikovati kao subspecijalizacija - ističe naš izvor i dodaje:

Studijska istraživanja sa onkološkim pacijentima se sprovode na osnovu ponuda farmaceutskih kuća i za to dr Sekulović i dr Mijušković dobijaju novčanu nadoknadu u visini od nekoliko hiljada evra po svakom pacijentu. Naravno, sve se radi uz pismenu saglasnost pacijenta da pristaje na ovu vrstu eksperimentalnog lečenja.

Pravilnik više nego jasan

Prema pravilniku, jasno je regulisan način sticanja zvanja subspecijaliste. Procedura traje 12 meseci, sa tačno određenom strukturom i organizacijom iz uže specijalizacije. To znači da lekar mora da pohađa 25 časova teorijskog predavanja, položi 10 kolokvijuma, savlada katalog obaveznih veština i položi završni ispit, koji se sastoji iz testa, specijalističkog rada, praktičnog dela, usmenog dela i komisije.

ČUDAN REDOSLED

I u dokumentu koji objavljujemo piše da su dr Sekulović i dr Mijušković uvećali adjuvantne terapije kod onkoloških pacijenata. U pitanju je tretman koji se propisuje pacijentu da bi se sprečio povratak bolesti. Pitanje je kako su uopšte mogli da rade sa onkološkim pacijentima ako pre toga nisu bili obučeni za to, a da im se zatim zbog toga odaje priznanje davanjem lažnih titula.

Lidija Kandolf i Mijušković nisu odgovorili na naša pitanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading