(FOTO) MILENIJUMSKA AFERA TAJKUNA ĐILASA: Do detalja objašnjeno kako je uzeo MILIONSKI REKET za izgradnju Mosta na Adi!

Autor: objektiv.rs, republika.rs

Vesti

01.12.2020

19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posedujemo dokumente i svedočanstva da je samo u prvoj fazi izgradnje mosta ljudima iz nabližeg okruženja bivšeg gradonačelnika isplaćen mito koji se meri milionima evra - navodi portal Objektiv

RepublikaFoto: TanjugAP/ST/N.MANDIĆ/ilustracija
Foto: Ilustracija

Dragan Đilas, nekadašnji gradonačelnik Beograda, iznudio je od izvođača radova reket u milionima evra prilikom izgradnje Mosta na Adi, proističe iz dokumentacije koju poseduje portal Objektiv.rs.

Članovi istraživačkog tima Objektiv.rs razgovarali su nedavno sa stranim državljaninom koji je obavljao odgovornu funkciju u jednoj od kompanija koje su gradile Most na Adi, a koji zasad iz razumljivih razloga insistira na anonimnosti.

Sagovornik Objektiva pokazao nam je dokumente koji ukazuju na koruptivne aktivnosti prilikom izgradnje ovog mosta.

Ovaj biznismen iz inostranstva posvedočio nam je i da je lično učestvovao u razgovorima sa ljudima bliskim Draganu Đilasu koji su otvoreno tražili reket za izgradnju Mosta na Adi.

Upravo zato i ne čudi činjenica da je od projektovane cene mosta, koja je iznosila 118 miliona evra, konačna cifra bila veća od 400 miliona evra.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Dragan Đilas

Samo u prvoj fazi gradnje mosta, pre nego što su mašine i počele da rade, Đilasovim ljudima je isplaćeno više od osam miliona evra i to na ime fiktivnih konsultantskih usluga.

Kako proističe iz svedočenja našeg sagovornika, ali i dokumentacije koju posedujemo, sam proces korupcije je tekao ovako: Most je gradio konzorcijum sastavljen od tri strane kompanije – austrijske “Poor technobau und umwelt aktiengesellschaft”, slovenačke “SCT Evropa” i nemačke “DSD”.

Nemci i Slovenci su na osnovu ugovora sa “Poorom” uplaćivali austrijskoj kompaniji novac za konsultantske usluge, a “Poor” je potom taj novac prebacivao na račun grčke kompanije “Seal commercials” S. A. čiji je vlasnik srpski državljanin.

– Prema mojim saznanjima, iza te grčke firme direktno je stajao Dragan Đilas. Novac koji su slovenačka i nemačka kompanija morale da prebace po osnovu konsultantskih usluga zapravo su bili usmeni nalozi Đilasa s obzirom na to da im je dodeljen posao izgradnje mosta – svedoči sagovornik Objektiva koji je obavljao visoku funkciju u ovom konzorcijumu.

Strani državljanin koji je obavljao odgovornu funkciju u jednoj od tri kompanije u konzorcijumu dostavio nam je fakturu, Ugovor i izvod iz knjigovodstva, kojima dokazuje da je u postupku izgradnje Mosta na Adi, fiktivno, na ime konsultantskih usluga, grčkoj kompaniji isplaćeno 2.491.506 evra!

Pogledajte kako izgleda faktura za tu transakciju:

Foto: objektiv.rs
Dokument

Takođe, naš sagovornik navodi da je ovo samo jedna transakcija, a da je firmi “Seal commercials” na osnovu fiktivnih računa isplaćeno ukupno oko osam miliona evra.

U danima koji slede portal Objektiv.rs objaviće detaljnu šemu kako je prebacivan novac, kako je poslovala Đilasova firma u Grčkoj, ko je u njegovo ime pregovarao o visini reketa, kako je novac izvlačen na egzotična ostrva koja su poreski rajevi…

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
Drasko

01.12.2020 20:29

Velika sramota, sta drugo reci.

Sale

02.12.2020 10:45

@Drasko - Upravo tako. Zgrožen sam.

Iva

01.12.2020 22:02

Sam sebe je raskrinkao. Zatvor mu ne gine.

Drugar

01.12.2020 22:04

Ma djilas je jedan bandit, kome je u glavi samo novac da pokrade bez obzira na nacin.