DANAS JE SVETSKI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA! Dea Đurđević ima OSVEŠĆUJUĆU poruku za vozače

Autor: Republika

Vesti

15.11.2020

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda ove godine obeležava se 15. novembra širom sveta. Voditeljka Dea Đurđević koja je i sama preživela stravičnu saobraćajnu nesreću ima poruku za sve one koji nekuda žure...

To je dan kada treba da se setimo svih poginulih i teško povređenih na putevima, ali i dan kada posebno treba da skrenemo pažnju svim učesnicima u saobraćaju na faktore rizika i posledice saobraćajnih nezgoda, kao i na mere koje se mogu preduzeti da se one spreče.

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije ove godine obeležava Dan sećanja pod sloganom "SETI SE, BUDI PRIMER, BUDI ODGOVORAN", sa ciljem da ova poruka stigne do svakog vozača, pešaka, bicikliste.

- Stradanje je iznenadan, tragičan i izuzetno traumatičan događaj za čitavu porodicu. Za njih posledice saobraćajnih nezgoda nikada ne prestaju. Najveći broj nezgoda mogao je biti sprečen i zato pozivam sve učesnike u saobraćaju da budu odgovorni i da poštuju saobraćajne propise. Važno je i da pozovemo sve relevantne institucije da se uključe, da povećamo bezbednost saobraćaja, smanjimo broj nezgoda, kao i da pružimo što bolju podršku povređenima u nezgodama i porodicama žrtava - izjavila je Jamina Milošević, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Tokom ove godine, zaključno sa 12. novembrom, u odnosu na isti period prošle godine poginulo je 38 osoba manje, 2750 manje je povređenih, dok se dogodilo 3760 manje saobraćajnih nezgoda.

RepublikaFoto: Republika
Dea Đurđević

POZNATI PORUČILI: SETI SE, BUDI PRIMER, BUDI ODGOVORAN

Mnoge poznate ličnosti apelovale su na sugrađane da budu oprezni u saobraćaju.

- Nema veze što kasnite, zakasnite slobodno, zakasnite živi, zdravi i čitavi. Ja na posao nisam stigla, a u bolnicu su me doneli u delovima. Nema potrebe da se tako nešto desi i vama. Bolje da izgubite jedan sekund u životu nego jedan život u sekundi - poručuje Dea Đurđević, novinarka i voditeljka.

Matej Zakonjšek, direktor Transportne zajednice, kaže:

- Na Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda podstičem vas da zastanete na trenutak i setite se svih onih koji su na bilo koji način oštećeni u saobraćajnim nezgodama. Ali nemojte se samo sećati, delujte. Bezbednost saobraćaja je odgovornost svakog od nas i naša sveta dužnost.

Mladen Alvirović, novinar i voditelj, savetuje:

-Do veće bezbednosti nećemo stići čekajući da svi drugi postanu bolji. Mora svako od nas svojim delima da pokaže da može da se ponaša odgovorno. 

Glumac Stevan Piale upozorava:

- Jedan trenutak tvoje nepažnje i dekoncetracije može da ugrozi mnoge porodice.

Čak 30 odsto ljudi stradalo je usled neprilagođene brzine, to jest svaka treća osoba,14 odsto stradalo je zbog vožnje pod dejstvom alkohola, odnosno svaka sedma osoba, dok je zbog uticaja puta i putne okoline stradalo četiri odsto, svaka 18 osoba. Propust pešaka bio je faktor zbog kog je stradalo oko četiri osoba.

Pandemija korona virusa je uticala na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, ali su posledice saobraćajnih nezgoda bile fatalnije, odnosno bio je veći broj smrtno stradalih lica nego što je očekivano s obzirom na smanjenje obima saobraćaja u toku vanrednog stanja.

Agencija za bezbednost saobraćaja, ove godine Dan sećanja neće obeležavati javnim skupovima, već emitovanjem filma u trajanju od 3 minuta, kojim želi da informiše i podstakne sve da misle o svojoj i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading