TRI ZNAKA DA VAM DETE IMA KORONU! POZNATI PEDIJATAR O ZARAŽAVANJU NAJMLAĐIH I POSLEDICAMA KOJE VIRUS OSTAVLJA

Autor:

Vesti

04.11.2020

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Saša Milićević, poznati pedijatar iz Tiršove, slikovito opisuje simptome koje kod dece izaziva infekcija KOVID-19 i posledice koje ostavlja. Kako kaže, i dalje je velika enigma zašto su najmlađi pošteđeni i zbog čega oni koji obole imaju lakšu kliničku sliku.

RepublikaFoto: printskrin
Dr Saša Milićević

- Vi slušate odraslu osobu koja kaže da je imala plitko disanje, gubitak čula ukusa i mirisa, kašljala je, imala temperaturu, a njeno dete je samo prestalo da jede i bilo je pospano. Test, međutim, pokaže da su oboje pozitivni na KOVID - navodi dr Milićević.

Ističe da je to velika enigma.

- Da li je to zbog toga što su receptori drugačiji kod dece, pa se virus teže vezuje ili se deca zaista razbole, ali bolje to tolerišu. Ima puno ispitivanja, ali još nema nijednog pravog objašnjenja. Čim ih ima desetak, znači da ne možemo ni za jedno skroz da se uhvatimo dok se to ne ispita do kraja.

POLAKO SA TESTOM

Milićević, ipak, naglašava da su tinejdžeri po simptomatologiji bliži odraslima.

- Kažu, nemam miris i ukus, teže dišem, nekada kažu kao da nisam ja ja, pojavljuju se promene na koži, takozvani KOVID prsti, koji budu crveni kao da su pečeni. Bilo je i slučajeva upale uha. Jeste to respiratorna bolest po načinu na koji ulazi u naš organizam, ali po svom dejstvu nije respiratorno nego sistemsko oboljenje koje zahvata sve organe - objašnjava pedijatar.

 

 

 

Simptomi kod dece

1. Stomačni problemi, dijareja

2. Neraspoloženje, pospanost

3. Gubitak apetita

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E. DELIBAŠIĆ

Simptomi kod beba

1. Dijareja

2. Neće da sisa

3. Neće da spava

 

Milićević ističe i da se deca ređe testiraju zbog toga što je simptomatologija kod njih blaža.

- Najvažniji je epidemiološki podatak to da roditelji imaju koronu. Onda ćemo raditi test i detetu. Ali ako dete, recimo, kašlje nekoliko dana i nemate podatak nikakav da neko u njegovoj okolini ima KOVID, onda malo sačekamo, upravo zbog toga što je simptomatologija blaža.

Naravno, kaže, deca u tom periodu ni slučajno ne smeju da idu u vrtić ili školu.

- I pri najmanjoj pojavi bilo kakvog simptoma, poput temperature, curenja nosa, malaksalosti, gubljenja apetita, dijareje, pa čak i promene raspoloženja, dete je bolje isključiti iz kolektiva - rekao je doktor i dodao da je vrlo važno da roditelji decu vode kod njihovih pedijatara, kod nekoga ko to dete odranije poznaje i ko će znati da utvrdi šta se zbiva.

 

 

 

KAVASAKIJEV SINDROM

Na pitanje da li korona ostavlja posledice i na decu, doktor kaže da ostavlja:

Kavasakijev sindrom

- Jedna od mogućih komplikacija je Kavasakijev sindrom, koji zahvata sitne krvne sudove i krvne sudove srca. Naravno, ne kod sve dece, ali se kod jednog broja pacijenata javlja. Postoji i takozvani sindrom sistemskog inflamantornog odgovora, gde organizam počinje mnogo snažnije da reaguje. Ne samo da imunološki gađa virus nego i ubija različite ćelije našeg organizma koje su zdrave i koje nisu neprijatelji organizma.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
strukovna enigma

07.11.2020 22:26

Zar ti lečiš decu strašno za tebe je to što si rekao nepoznato prava enigma.Evo ja mehaničar ću ti je odgonetnuti; mala deca nisu zaražena prevelikim brojem bakterija i parazita pa lakše prebole zarazu .starija deca školarci to osetnije prebole uz poznate simptome ,a stariji koji su puni svega od bakterija,parazita masnoće to teže podnose pa još kad imaju kolonije navedenih patogena koje takvima naprave teške hronične bolesti oni i umiru jer novom zarazom naprave rat u sebi koji vode patogeni svih vrsta sa odbranbenim ćelijama i tako nastala zaraza struji kroz krv i stradaju i krvna zrnca i takav umire.A krivi su samo doktori koji su šablonisti protokola u ne lečenju ljudi i dece koji nameće SZO .Ako primite vakcinu onda ste ???????.Očistite se od patogena dva puta godišnje biorezonantnim aparatima i bićete zdravi.Skoro svaka polu klinika -privatna ima te aparate i odvedite i vašu decu i verujte mi vaš odbranbeni sistem će biti kao kod zdrave dece.A što se tiče kavasaki bolesti to je gljivično oboljenje i tu bolest leči navedeni aparat kao i sidu,leukemiju,ešerihiju,razne kancere koji su u suštini svi isti jer su to sve navedeni sitni patogeni i oni prave sve teške hronične bolesti a vrsnoj doktorskoj struci je to ENIGMA.