Studije psihologije na Visokoj školi socijalnog rada u Beogradu

Autor: Republika

Vesti

14.10.2020

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoka škola socijalnog rada u Beogradu akreditovala je osnovne akademske studije psihologije, a upis prve generacije studenata je u toku.

RepublikaFoto: Visoka škola socijalnog rada

Po završetku studija, budući psiholozi biraće između niza poslova  u kompanijama gde je njihova stručnost neophodna u proceni sposobnosti i motivacije zaposlenih, u agencijama za ispitivanje javnog mnenja i društvenih stavova, kao i u institucijama obrazovanja, nauke, kulture, izdavaštva i medija. Zato ne čudi veliko interesovanje za studije psihologije koje u Srbiji vlada godinama unazad.

Uporedo sa tim i tražnja za uslugama psihologa raste. Bilo da se radi o savetovanju ili radu u sektoru ljudskih resursa, izvesno je da će se ovo zanimanje i u budućnosti ceniti i biti jedno od najtraženijih.

U medijima se sve češće pojavljuju informacije o tome kako je mentalno stanje nacije ugroženo i kako su na našim prostorima stariji ljudi sve depresivniji, a mladi sve nezreliji i neodgovorniji. 

Sve više je onih kojima je psihološka pomoć potrebna zbog osećanja usamljenosti, problema sa pronalaženjem partnera, gubitka životne radosti....  Osim univerzalnih problema definisanja ličnog identiteta sa kojima se suočavaju  mladi i adolescenti, njih muče i problemi emotivne prirode i problemi vezani za početak seksualnog života. Ovi problemi često izazivaju osećaj straha i besa, a pojačani su osećanjem neizvesnosti i strahom od budućnosti. 

RepublikaFoto: Visoka škola socijalnog rada
Tekst potpisa

Depresija koja postaje sve prisutnija posebno kod starije populacije, prema prognozama Svetske zdravstvene organizacije, uskoro bi mogla da postane druga bolest po učestalosti u svetu. Prema procenama ove organizacije iz 2017. godine, u Srbiji od depresije pati više od 400 hiljada građana, odnosno pet procenata ukupne populacije. 

Bez obzira o kom dobu se radi, psihološka stanja karakteristična za određene uzraste dobila su u uslovima krize i pandemije svoju dramatičniju komponentu. Osećanje nemoći donosi najrazličitije psihološke probleme.

Samoizolacija, socijalno distanciranje, smanjene mogućnosti za druženja svakako su povećali neprijatna osećanja koja su se posebno manifestovala kod senzitivnijih osoba. Mnogi su zato, u težnji da olakšaju svoj život potražili pomoć psihologa koji svojim stručnim savetima pomažu svima koji nisu u stanju da se sami izbore sa kriznim situacijama.

RepublikaFoto: Visoka škola socijalnog rada

Studije psihologije u Visokoj školi socijalnog rada obezbeđuju studentima najnovija savremena teorijska i stručna znanja iz oblasti istraživačke, pedagoške, organizacione i kliničke psihologije i omogućavaju dalje usavršavanje na master i doktorskim studijama. Program obuhvata 54 predmeta koji su raspređeni u osam semestara četvorogodišnjih osnovnih akademskih studija. Usaglašen je sa studijskim programima priznatih svetskih univerziteta i sadrži kurseve iz percepcije, kognicije, učenja i mišljenja, istraživačke metodologije, statistike, psihometrije, psihologije ličnosti, psihologije rada, socijalne psihologoje, razvojne psihologije, pedagoške psihologije, biološke psihologije, istorije psihologije, kliničke psihologije, psihopatologije itd. Pored  respektabilnog nastavnog kadra, studentima je obezbeđena pedagoška, u obrazovnim, i stručna praksa u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite. Praktičan rad u predškolskim i školskim ustanovama dodatno osposobljava buduće psihologe za rad u obrazovnim instituicijama i podršku deci u prevazilaženju problema s kojima se suočavaju u predškolskom i školskom uzrastu.

Visoka škola socijalnog rada, osnovana je sa ciljem da poboljša kvalitet obrazovanja u oblastima socijalnog rada i specijalne edukacije i rehabilitacije, ali i da doprinese stvaranju društvenog ambijenta u kome se poštuje načelo jednakosti i ravnopravnosti za sve. U divnom prostoru, u centru Beograda, studentima koji u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi već studiraju Socijalni rad, Logopediju ili Okupacionu terapiju, ove školske godine pridružiće se i studenti na novoakreditovanom programu Psihologija.

Uslov za prijavu i upis na prvu godinu studija je završeno srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, a moguće su i pogodnosti i za studente koji prelaze sa drugih fakulteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading