NEPOTREBAN TROŠAK UZ STAMBENE KREDITE: Izmislili korporaciju samo da bi građanima uzeli pare iz džepa

Autor:

Vesti

14.10.2020

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plaćanje naknade Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) nepotreban je trošak koji opterećuje klijente koji od banaka uzimaju stambene zajmove, poručuju iz potrošačkih organizacija. Pritom, kako kažu, korisnici kredita nemaju nikakvu korist od NKOSK iako toj korporaciji isplate pozamašnu svotu. Ta suma, zavisno od iznosa stambenog zajma, može da bude od nekoliko stotina do hiljadu i više evra.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Iz ugla potrošača, ne postoji potreba za postojanjem ovakve Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, budući da klijentu ne donosi nikakvu korist - stav je organizacije za zaštitu potrošača Efektiva.

 

PLJUŠTE TUŽBE

Ova organizacija, baš kao i mnoga druga udruženja potrošača, savetovala je građanima koji su platili premiju osiguranja NKOSK da tuže banke u kojima su uzimali kredite i koje su ih uslovile da plate korporaciji. Povod za masovne tužbe bila je presuda Trećeg osnovnog suda u Beogradu koja je pokazala da ova praksa koju upražnjavaju banke nema zakonsku potporu, tvrde u potrošačkim udruženjima.

- Presudom Višeg suda u Beogradu od 18. novembra 2019. godine potvrđena je pomenuta presuda Trećeg osnovnog suda. U presudi se navodi da tužena banka nije dokazala da je opravdano da klijenta uslovljava plaćanjem premije osiguranja NKOSK, budući da to predstavlja obavezu banke - navode iz Efektive.

Udruženje banaka se ne slaže

RepublikaFoto: pixabay.com

U odgovoru na naša pitanja, iz Udruženja banaka Srbije su naveli da je Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita odigrala, a i sada igra, pozitivnu ulogu u procesu kreditiranja kupovine nekretnina.

- Zahvaljujući postojanju NKOSK, odnosno zbog osiguranja kredita kod ove institucije, građani su od banaka mogli da dobiju niže kamate za stambene kredite, što je za njih od izuzetne važnosti. Banke su, s druge strane, zahvaljujući osiguranju kredita kod NKOSK smanjile rizičnost svojih plasmana. U ovom smislu nisu najjasniji zahtevi za ukidanje NKOSK - navode iz Udruženja banaka Srbije.

Od NKOSK nismo dobili odgovore.

Dejan Gavrilović iz ove organizacije za zaštitu prava potrošača za Srpski telegraf dodatno pojašnjava stav da NKOSK nema jasnu i korisnu ulogu za klijente banaka.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Dejan Gavrllović

- Što se nas tiče, iz ugla zaštite potrošača nije bilo potrebe da postoji ovakva institucija. Zalažemo se da se ta korporacija ugasi, a da sve premije osiguranja koje su građanima već naplaćene budu vraćene. Reč je o klasičnoj interesnoj priči, koja je samo bankama koristila i nekome da se negde uhlebi ili da zbog zasluga bude na visokoj poziciji - navodi Gavrilović.

Sud sve jasno obrazložio

RepublikaFoto: pixabay.com

U pomenutoj presudi iz 2019. godine navedeno je i to da sporednim odredbama ugovora o kreditu nije precizno navedeno koji su to stvarni troškovi premije osiguranja, ali i iz kojih razloga se ovi troškovi vezuju za iznos kredita. Potvrđeno je da prilikom potpisivanja ovog ugovora klijentkinja nije bila upoznata s mehanizmom dobijanja iznosa kredita, što je i direktan dokaz toga da je stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na banku.

ČISTA IZMIŠLJOTINA

Naš sagovornik dalje objašnjava da banka sama za sebe ima dovoljno sredstava obezbeđenja u odnosu na klijenta, pre svega, hipoteku. NKOSK je, kaže, samo posrednik, koji zapravo i ne komunicira sa klijentom.

 

- Nacionalna korporacija za dužnika ne donosi nikakvu korist, samo banci, da ona može brže da naplati deo svog plasmana, a dužniku je svejedno kome će da duguje. Nacionalna korporacija je institucija koja ničemu ne služi, ne proizvodi novac, uplaćuju se premije osiguranja i gomilaju se premije kod njih, a iz toga oni finansiraju svoje aktivnosti, dok se pri tome fond prazni, a ostaje pitanje koje su to aktivnosti. Ne žele da komuniciraju sa klijentima, samo sa bankama. I čitav sistem je potpuno izmišljen, kao neki međukorak, da bi se ljudima uzele pare i da bi neko primio plate. Pre nekoliko godina u nacionalnoj korporaciji nije bilo novca da pokrije ni 20 odsto stambenih kredita - zaključuje Gavrilović.

Nekoliko banaka, inače, trenutno nudi stambene kredite bez osiguranja kod NKOSK, ali su kamate više nego sa tim osiguranjem, i to najmanje 1,5 odsto, što znatno uvećava ratu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading