UŽASAVAJUĆI PODACI: Korona može da preživi i do 28 dana na OVIM površinama! Evo šta još svi zaboravljamo

Autor: Republika

Vesti

12.10.2020

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Covid-19, može preživeti na nizu različitih površina puno duže nego što se to dosad smatralo, pokazalo je najnovije istraživanje...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Korona smože punih 28 dana preživeti, odnosno zadržati mogućnost infekcije, na površinama s kojima smo svakodnevno u dodiru - mobilnim telefonima, novčanicama..., javlja BBC.

Ipak, neki stručnjaci su skeptični prema pretnji koju u svakodnevnom životu predstavlja zaraza putem raznih površina.

- Virus se, najčešće prenosi putem kašlja, kijanja ili govora, podseća BBC.

Ranije studije pokazale su da virus može preživeti dva do tri dana na novčanicama, staklu te do šest dana na plastici i nerđajućem čeliku.

Najnovije istraživanje australske agencije CSIRO otkrilo je da je virus "izuzetno robustan" te da zadržava sposobnost infekcije do 28 dana na glatkim površinama poput stakla od kojeg se proizvode ekrani za mobilne telefone, plastike i novac. Istraživanje je napravljeno pri temperaturi od 20 stepeni Celzijusa.

- Utvrđivanje koliko dugo virus može ostati aktivan na raznim površinama pomaže nam da preciznije predviđamo odnosno usporavamo njegovo širenje - rekao je izvršni direktor agencije CSIRO, dr. Larry Marshall.

- Po mom mišljenju, infektivni virusi u sluzi na površinama mogu preživjeti satima, ali ne i danima - rekao je prof. Eccles, naglasivši da nije potrebno širiti strah.

- Na početku pandemije bilo je puno straha od širenja virusa putem površina. Sad znamo da ključ širenja nije u dodirivanju površina i naknadnom diranju očiju. Virus se širi kad ste u blizini nekoga ko ga izbacuje iz usta i nosa - rekla je Gandhi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading