KAKO JE OČERUPANA IMOVINA "RAD GRUPE": OTIMAČINA, prijava zbog 900.000 EVRA

Autor:

Vesti

07.10.2020

04:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnici "Društva za čuvanje i negovanje običaja naroda Rad" Vladimir Vajdić i Vladimir Lačković oteli su imovinu nekadašnjeg građevinskog preduzeća "Rad" na Novom Beogradu vrednu čak 900.000 evra (vrednost objekta, izgubljena dobit i naknada za prekinute projekte). Oštećeni su pravni sledbenici GP "Rad" - Šahovski klub Rad i Sindikalna organizacija Rad, kao i krovno privredno društvo "Rad grupa".

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Sporno zemljište

Da bi priča bila potpuno jasna, moramo se vratiti u davnu 1947. godinu. Tada je osnovano jedno od najvećih građevinskih preduzeća u zemlji. Kroz dugi niz godina GP "Rad" je sa 2.000 zaposlenih spao na 800, a potom i na svega 17. Imovina je rasparčavana, a ono što je od nje ostalo privrednim subjektima koji su preživeli stečaj. Ugovorom iz 2010. godine objekat na Novom Beogradu dat je na trajno korišćenje "Društvu za čuvanje i negovanje običaja naroda rad", Šahovskom klubu Rad i Sindikalnoj organizaciji Rad. Na čelu prvog društva su gorepomenuti Vladimir Vajdić, predsednik, i Vladimir Lačković, predsednik Skupštine. Oni su, kako saznaje naš list, osim poslovnim, povezani i rodbinskim vezama.

FALŠ PAPIRI

Na njihovoj meti, kako stoji u krivičnoj prijavi koju je "Rad grupa" (krovno privredno društvo za sve njih) podnela 2017. godine, našla se imovina na adresi Jurija Gagarina 40A na Novom Beogradu. Tu je postojao objekat koji je u međuvremenu srušen. Koristilo ga je "Društvo za čuvanje i negovanje običaja naroda Rad" (30 odsto) i zajedno ŠK Rad i Sindikalna organizacija Rad (preostalih 70 odsto).

Foto: Privatna arhiva
Dokument

Postoje jasni dokazi da se radi o prevari i falsifikovanju

- Zbog problema s legalizacijom Vajdić i Lačković su ubedili ostale korisnike da jedino oni mogu da upišu objekat u katastar. Tako su ih prevarili i u tom postupku iako se ovi nisu složili da vlasništvo prebace na njih, oni su pomoću falsifikovane dokumentacije sve preveli na sebe - objašnjava za Srpski telegraf sagovornik dobro upućen u genezu celog spora oko vredne imovine.

Brojka

1.150 kvadrata imao objekat u Jurija Gagarina koji je u međuvremenu srušen

Na osnovu falsifikovane dokumentacije upisali su se kao držaoci i prodali sve izvesnom Slađanu Vrejiću. Krivična prijava zbog ove zloupotrebe podneta je 17. oktobra 2017. godine, a zatim i tužba za poništaj kupoprodajnog ugovora.

Troškovi, struja, donacije...

Miloš Jovičić, predsednik ŠK Rad, o Vajdiću i Lačkoviću nam je rekao sledeće:

- Da bi slika bila jasnija, prvenstveno sa aspekta osnivača i sledbenika osnivača, a to je sada "Rad grupa", moram reći da je Vajdić punih devet i po godina primao zaradu, a da nije ni znao gde se firma nalazila. S druge strane, samo u poslednjih desetak godina, na ime utroška električne energije i komunalnih troškova, sledbenici osnivača, prvo "Rad holding", a onda i "Rad grupa", platili su "Društvu za čuvanje i negovanje običaja naroda Rad" šest miliona dinara. Da ne govorimo o povremenim donacijama od 50.000 do 100.000 dinara.

JASNI DOKAZI

Miloš Jovičić, generalni direktor "Rad grupe" i predsednik ŠK Rad, na zvaničnoj stranici šahovskog kluba piše o svim ovim malverzacijama, uz jasne dokaze da se radi o falsifikovanju i prevari.

Srpski telegraf je pokušao da dođe do Vajdića, Lačkovića i Vrejića, ali bezuspešno. Na pitanja koja su prosleđena ŠK Rad, dobili smo odgovore direktno od predsednika Jovičića, koji je potvrdio priču o nezakonitoj legalizaciji, otuđenju i poslovima koji su rezultirali rušenjem objekta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading