Srbija spaja Pupina i Teslu: Posmrtni ostaci dvojice velikana biće u Aleji velikana ili kod Hrama Svetog Save

Autor:

Vesti

29.09.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posmrtni ostaci dvojice najvećih srpskih naučnika Mihajla Pupina i Nikole Tesle biće položeni u Beogradu čim se dobije saglasnost Sjedinjenih Američkih Država za prenos Pupinovih ostataka.

Foto: Ilustracija

- Zasad su dve ideje u opticaju. Da jedan pored drugog budu u Aleji velikana, a druga opcija jeste ona koju je Srpska pravoslavna crkva ranije predlagala kada su u pitanju ostaci Nikole Tesle. U tom slučaju bi i Pupin i Tesla dobili mesta na platou ispred Hrama Svetog Save - navode izvori Srpskog telegrafa.

Naši sagovornici ocenjuju da posao na prenosu Pupinovih ostataka tek predstoji.

- Prvo treba da se dobije dozvola da se telo prebaci. A potom bi se odlučilo na koja od dva pomenuta mesta bi počivali - navodi upućeni sagovornici Srpskog telegrafa.

O prenosu Pupinovih posmrtnih ostataka u Srbiju govorio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je naveo da nikakva odluka o tome zasad nije doneta, ali da će se u vezi sa tim ozbiljno pozabaviti.

Činjenice

Mihajlo Pupin (1858-1935)

RepublikaFoto: Wikipedia
Mihajlo Pupin

rođen u Idvoru, u Banatu

četiri decenije bio profesor na Kolumbija univerzitetu

za počasnog konzula Kraljevine Srbije promovisan 1912.

imao 34 patenta

za knjigu "Od pašnjaka do naučenjaka" dobio je Pulicerovu nagradu

bio je prijatelj sa američkim predsednikom Vudrom Vilsonom

zahvaljujući tom prijateljstvu, u Beloj kući se 28. jula 1918. zavijorila srpska zastava u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu

 

Nikola Tesla (1856-1943)

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

rođen u Smiljanu, u Lici

imao je ključnu ulogu u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima

nekoliko puta nominovan za Nobelovu nagradu za fiziku, ali je nikada nije dobio

autor je više od 700 patenata

po Teslinoj smrti FBI je naložio oduzimanje svih ličnih stvari koje je imao

sva Teslina imovina po nalogu Edgara Huvera dobila je etiketu "veoma poverljivo" zbog prirode Teslinih otkrića i patenata

njegov pepeo je prenesen u Beograd jula 1957.

urna je smeštena u Muzej Nikole Tesle

- To bi bila važna stvar za nas, nadam se da će američki prijatelji izaći u susret. Ali da vidimo detalje, pa da donosimo odluku o tome - rekao je Vučić.

Srbija je, inače, već pokrenula inicijativu kojom bi se ispunila Pupinova želja da bude sahranjen u Srbiji. Naime, Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, u junu je o ovoj temi razgovarao sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem.

Inače, postoji zajednička inicijativa Srbije i Amerike da u Pupinovom rodnom Idvoru nikne memorijalni centar. To bi bio još jedan most povezivanja dve zemlje, slično kompleksu u Pranjanima, gde je u subotu obeležena 76. godišnjica misije "Halijard", operacije spasavanja više od 500 američkih pilota.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading