Božić proslavljen širom Srbije: Deca našla 33 dukata u česnici

Autor:

Vesti

07.01.2020

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na platou ispred hrama Svetog Save na Vračaru i ovog Božića vladala je neopisiva gužva. Uprkos prohladnom jutru, mnogobrojni Beograđani došli su da uveličaju lomljenje česnice. U prisustvu patrijarha Irineja, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i njegove supruge Katarine izlomljena je česnica od 250 kilograma, najveća koju je do sada napravila Unija pekara.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Najradosniji praznik za mališane proslavljen širom Srbije

Po parče su prvo prišla deca koja su mahom i dobila dukate, vrednosti od oko 100 evra (ukupno su u česnici bila 33 dukata). Mališani su uzbuđeno zagledali svoje parče tražeći zlatnik, a najsrećniji su ponosno pokazivali šta su dobili.

Među srećnicima je bio Milo Radojičić (12), koji je rekao da će zlatnik zauvek čuvati. I trogodišnji Damjan je ponosno pokazivao svoj dukat, dok se njegova vršnjakinja Lana rasplakala nakon što se našla u centru pažnje i pred objektivima mnogobrojnih foto-aparata.

- Svake godine dolazimo na lomljenje česnice. Prošle godine je stariji Milan dobio zlatnik, a ove godine uz njega i mlađi Toma je izvukao dukat - rekla je ponosno mama Marija Đorđević.

 

 

Katarina i Marija Atanasković i njihova drugarica Anđela Jeremić nisu imale sreće da dobiju zlatnike, ali im to nije smetalo da uživaju u radosti Božića.

- Prvi put smo došle da učestvujemo u ovom obredu, koji smo ranije gledale samo na televiziji. Mnogo je lepo - rekle su uglas Katarina, Marija i Anđela.

Proslava u Srbiji

  • U Kruševcu Božić se tradicionalno slavio u Sabornom hramu Svetog Ðorđa, gde je organizovano lomljenje česnice od 70 kilograma, u kojoj su bila i tri zlatnika
  • U pešačkoj zoni u Kragujevcu organizovano je lomljenje česnice, prečnika dva metra, u kojoj je bio zlatnik, koji je izvukla Ankica Markićević, dok je zlatno srce dobila Svetlana Minić
  • Sedmu godinu zaredom u Crkvi Svetog oca Nikole u centru Kikinde lomila se česnica od 90 kilograma
  • Posle 75 godina u Paraćinu je prvi put organizovano lomljenje česnice na otvorenom, u parku preko puta Crkve Svete Trojice

Hrvatska i BiH

  • U Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu liturgiju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Ispred hrama jedna žena je na sav glas vređala Srbe, ali je veoma brzo privedena
  • U Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu pravoslavni vernici su u velikom broju učestvovali u ponoćnoj liturgiji
  • Desetu godinu zaredom polagan je badnjak na Koblerovom trgu u Rijeci, u prisustvu mnogobrojnih vernika
  • Pravoslavni vernici okupili su se juče ujutru na božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi u Sarajevu, koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Patrijarh Irinej čestitao je praznik svim vernicima tradicionalnim pozdravom "Mir božji, Hristos se rodi"

- Svima nam je potrebna milost, blagdan i ljubav božja, da se ta ljubav ovaploti među nama ljudima u ova naša neizvesna vremena. Zato je bog i došao na svet da izmiri ljude, da živimo svi kao braća i sestre onako kako to Gospod i želi, da budem narod njegov - poručio je patrijarh Irinej okupljenima ispred hrama.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Irinej sa čelnicima Beograda ispred Hrama

Vernicima je podeljeno i oko 2.500 osveštanih krstića.

Gradonačelnik se pričestio

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pričestio se nakon liturgije u Hramu Svetog Save.

- Nakon liturgije koju je služio patrijarh Irinej, primio sam svetu tajnu pričešća. Veoma je važno da na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika svi damo doprinos u očuvanju naše vere, tradicije i srpstva u celini. Hrist nas svakog dana podseća na ljubav, toleranciju i zahvalnost, koja je možda u vremenu u kojem živimo pomalo zaboravljena - poručio je gradonačelnik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading