Evo da li će Srbija učestvovati u kliničkom testiranju kineske vakcine

Autor: Srbija danas, Republika

Vesti

26.09.2020

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u svetu ima nekoliko proizvođača koji su napravili vakcinu protiv korone, a koja se nalazi u trećoj fazi ispitivanja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANČIĆ
Foto: Ilustracija

- To je regularna procedura koja mora da prođe da bi bilo ko registrovao vakcinu i smatrali je bezednom. Kod nas postoje pravila da bi registrovali neku vakcinu. Svaka vakcina mora da prođe minimum te tri faze ispitivanja, to važi i za EU i SAD. To je period kada date dobrovoljcima vakcinu i pratite njenu reakciju. Jedini lek koji trenutno postoji su maske, distanca i pranje ruku - izjavio je Lončar i dodao da to jedino sprečava širenje virusa.

 

- Kada se pojavi bezbedna vakcina koja ispunjava sve uslove da može da se registruje u našoj Agenciji za lekove tada ćemo izaći i reći ovo je bezbedna vakcina. Ako bude dve, tri, četiri vakcine... imaćemo ih sve. Pokušaćemo da nabavimo sve vakcine pa će moći ljudi da izaberu - rekao je on.

RepublikaFoto: Printscreen/RTS
Zlatibor Lončar

Lončar je rekao da se nisu ispunili uslovi da Srbija učestvuje u kliničkom ispitivanju kineske vakcine, jer ogroman broj podataka koji je trebalo da bude dostavljen Agenciji za lekove nije dostavljen na vreme.

- To nije zavisilo od nas, već od onih koji su trebalo da dostave te podatke. To su proizvođači - objasnio je on.

Ministar je rekao da će u najkraćem roku mogućem roku biti nabavljeno 10 do 12 skenera, za bolnice po Srbiji, a tender se očekuje naredne nedelje.  

 

Lončar je izrazio nadu da će za manje od godinu dana biti "useljen" novi Klinički centar Srbije i dodao da će to biti jedna od najboljih bolnica u regionu.

- Radimo trenutno 4 klinička centra. Niš je završen, Beograd za manje od godinu dana, kreće Novi Sad i ostaje nam Kragujevac da uradimo. Paralelno obnavljamo bolnice, domove zdravlja, sanitete... građani mogu to da vide - rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading