Saopštenje Zaštitnika građana: MINISTARSTVO PRAVDE DA IZVRŠI NADZOR NAD RADOM VIŠEG SUDA U NOVOM SADU

Autor: Republika

Vesti

23.09.2020

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja da su mediji objavili detalje presude za obljubu deteta koje su preuzeli iz saopštenja Višeg suda u Novom Sadu, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva pravde Republike Srbije sa zahtevom da izvrši nadzor nad radom sudske uprave tog suda.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Pašalić

S obzirom da postoji mogućnost da je došlo do povrede prava deteta na privatnost, Zaštitnik građana traži od Ministarstva pravde da izvrši nadzor nad radom sudske uprave Višeg suda u Novom Sadu kako bi utvrdilo da li je saopštenje suda, koje su preneli mediji, bilo u skladu sa odredbom člana 58. Sudskog poslovnika i poštovanjem najboljih interesa deteta.

U tekstovima objavljenim u medijima i na društvenim mrežama iznose se informacije iz ličnog i porodičnog života oštećenog deteta, kao i detalji u vezi sa događajima koji predstavljaju radnje krivičnog dela a koje su, prema navodima iz tih tekstova, preuzete su iz saopštenja Višeg suda u Novom Sadu, navodi Zaštitnik građana.

- Više puta sam se uverio da novinski članci i objave koje u javnosti mogu da izazovu trenutnu senzaciju ostavljaju teške posledice i velike traume za dete do kraja života - izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

 
Pašalić još jednom apeluje na sve novinare i urednike medija da prilikom objavljivanja bilo kakvih podataka o zlostavljanju dece, pa makar to bile i sudske odluke, pre svega obrate pažnju na zaštitu najboljeg interesa deteta a zatim i na zaštitu njihove privatnosti, koji su i zakonima regulisani.
Od Ministarstva pravde, Zaštitnik građana traži da u roku od 15 dana dostavi informacije o rezultatima izvršenog nadzora, sa kopijom relevantne dokumentacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading