DOKTOR KON ZABRINUT: U strahu sam da se zaraza ne otkrije kada situacija već IZMAKNE KONTROLI

Autor: blic.rs, republika.rs

Vesti

16.09.2020

20:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je ministar prosvete Mladen Šarčević objavio najnoviji bilans zaraženih u školama u Srbiji, u oči upada jedna činjenica - veoma mali broj zaraženih je zapravo prijavljen u srednjim školama. Da li je to pokazatelj da je sve u redu ili da pak tu nešto ne štima?

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Predrag Kon

- U prve dve nedelje nastave u osnovnim i srednjim školama virusom korona zaraženo je ukupno 52 đaka i 20 zaposlenih - kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da je reč o sporadičnim slučajevima ako se zna da u školama u Srbiji ima oko 850.000 đaka.

Na teritoriji Beograda kako je za "Blic" naveo epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon u 11 škola je registrovan korona virus.

- U tih 11 škola imam 13-oro zaražene dece i jednog pratioca. Za sada je samo u Osnovnoj školi "20. oktobar" na Novom Beogradu zabeležen prenos sa deteta na dete - pojasnio je u jučerašnjem preseku za naš list doktor Kon trenutnu epidemiološku situaciju u školskim ustanovama na teritoriji glavnog grada.

Danas je pak, ministar Šarčević kazao da je u Beogradu zaraženo 16 učenika, zatim i da ima sporaduičnih slučajeva u Somboru, Novom Pazaru, Zaječar, Vranju, Nišu, Leskovcu - naglasio je on i dodao da je u osnovnim školama zaraženo i sedam nastavnika.

Kon: "Brine me stanje u srednjim školama"

Doktor Kon kaže da je sistem dobar u osnovnim školama, da funkcioniše, ali da ga brine stanje sa srednjim školama.

- Mi imamo situaciju da nijedna srednja škola u gradu nije prijavila da ima zaraženog učenika. Postoji bojazan da će se slučajevi otkiti tek kada situacija izmakne kontroli. Kada sistem funkcioniše vi dobijate podatke, kada ne funkcioniše vi podataka nemate - bio je jasan naš epidemiolog.

Foto: Ilustracija

On je pojasnio da je malo verovatno da da za ovih 15 dana nijedan srednjoškolac nije imao temperaturu, te da ako virus postoji u osnovnim školama, onda ga mora biti i u srednjim.

- Đaci, po svoj prilici, ne žele da prijave simptome, jer su sada u životnom dobu kada postoji određeni otpor prema svemu što im je naređeno. Sa srednjim školama nasuprot osnovnim ne postoji ni rutinska komunikacija, već se razgovara sa Ministartsvom prosvete i gradskim sekretarijatom za obrazovanje.

Zaražena učenica u Nišu

Ipak, juče je stigla vest da je prvi slučaj korona virusa zabeležen u jednoj od gimnazija u Nišu.

- Zbog toga što je ustanovljeno da je jedna učenica niške gimnazije zaražena koronom, grupi od petnaestak đaka sa kojima je delila učionicu određena je samoizolacija - kaže načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo.

Gejo nije precizirao u koju školu ide devojčica, već samo da je u pitanju jedna od gimnazija, ali jeste da se koronom nije zarazila u školi, prenose Južne vesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading