SAD pozdravlja najavu Srbije da će Hezbolah označiti kao terorističku organizaciju

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

13.09.2020

17:42

Najava Srbije da će označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju u celini je još jedan značajan korak koji ograničava sposobnost ove terorističke grupe koju podržava Iran da deluje u Evropi, izjavio je danas državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Tanjug/AP
Pripadnici Hezbolaha

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da je ova važna akcija najavljena kao deo istorijskih obaveza koje je predsednik Donald Tramp odredio u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, zajedno sa koracima koje obe nacije preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku.

- Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbolaha, gde nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva - navodi Stejt department.

 

 

U saopštenju se podseća da nedavne akcije Nemačke i Litvanije protiv Hezbolaha prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo.

SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u celini označe ili zabrane Hezbolah i prepoznaju da su i koren i ogranci terorističke organizacije bez razlike između takozvanog "vojnog" i "političkog" krila, kaže se u saopštenju.

 

 

Pompeo je takođe pozvao sve zemlje u Evropi i drugde da "preduzmu sve što mogu da spreče operativce Hezbolaha, regrutere i finansijere da deluju na njihovim teritorijama."

 

Komentari (0)

Loading