Evo šta je potpisano u Vašingtonu: Albanci će morati da vrate imovinu SPC, ulaganje u MREŽE i PUTEVE

Autor: blic.rs, republika.rs

Vesti

04.09.2020

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priština će prema upravo potpisanom sporazumu pristupiti inicijativi Mini šengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati region, a u Beogradu će biti otvorena kacelarija Američkog fonda za razvoj, jedna je od ključnih tačaka sporazuma o ekonomskoj nornalizaciju odnosa.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Potpisivanje sporazuma

Sporazum podrazumeva sveobuhvatni plan za normalizaciju ekonomskih odnosa između Beograda i Pristine.

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trampom i uz prisustvo kosovskog premijera Avdulaha Hotija dogovoreno je da će Priština u potpunosti pristupiti inicijativi Mini Šengen, koju su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Ovo je značajna vest za Srbiju koja je najveći izvoznik u regionu i koja je zbog zatvaranja tržišta Kosova izgubila više od pola milijarde evra za samo dve godine, prenosi Blic.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić i Donald Tramp

Pristupanje Prištine Mini Šengenu daće ključni zamajac ovoj inicijativi, pokazati čvrstu podršku Amerike toj inicijativi i doprineti da se i preostale zemlje regiona koje to do sada nisu učinile priključe. Ova stavka sporazuma značajno će ubrzati proces Mini Šengena i stvaranja jedinstvenog tržišta.

Neke od konkretnih koristi ovoga osim stotina miliona godisnje novog srpskog izvoza su i:

- Rešava se sadašnji zastoj u priznavanju sertifikata

- Ukida se mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera

- Ukidaju se dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava građanima slobodno kretanje

- Priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata pružiće veće šanse mladim ljudima na obe strane, posebno Srbima sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji su do sada bili diskriminisani jer im institucije u Prištini nisu priznavale diplome

Ulaganje u mrežu puteva i pruga

Dve strane, uz posredovanje američkog predsednika, su se sporazumele i formalno obavezale da bez odlaganja započnu sa izgradnjom mreže novih puteva i pruga koje će promeniti sliku regiona.

 

Uz autoput Niš - Priština punog profila, i uz izgledno američko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu železničku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, do luke Drač; Takođe, naše sredine na KiM biće povezane novomželezničkom prugom koja će iz Prištine preko Kosova Polja i Prilužja izlaziti na Merdare.

Pitanje imovine SPC

- Postignut je veoma važan dogovor vezan za imovinu Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno i pisano pred predsednikom SAD obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu naše crkve.

Ovo je izuzetno važno upravo zbog nedavnih pokušaja da se uzurpira imovina i naruši miran život manastira Visoki Dečani, ali i Pećke patrijaršije i mnogih drugih naših svetinja, i predstavlja važan prvi korak i pisanu garanciju za dalji rad na poboljšanju položaja naše crkve na KiM, koji svakako treba da se desi kao deo normalizacije odnosa. Dečani su danas sigurniji za dogovor o njihovoj imovini potpisanim pred šefom americke države;

Promene na graničnim i administrativnim prelazima

Strane ce početi da primenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, čime ćemo biti značajan korak bliže za uvođenje bezviznog režima između građana Srbije i SAD;

Otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu, što je prvi takav sličaj u našem regionu.

- Kancelarija će biti u svakodnevnom kontaktu sa timom za realizaciju projekata kako bi se maksimalno ubrzalo plasiranje velike novčane i tehničke pomoći za infrastrukturu i privatni sektor.

 

- Rešava problem težeg pristupa povoljnom finansiranju naših kompanija kako velikih tako i malih i srednjih preduzeća koja će kroz ovu pomoć dodatno biti zaštićena od posledica Kovid krize.

- Novac posebno namenjen za kreiranje novih radnih mesta i investicije u proizvodnju

- Otvaranje kancelarije DFC što je snažan signal za američke, ali i za evropske investitore

Osim pomoći Američkog razvojnog fonda, definisana je obaveza SAD za dodatno investiranje velike sume kroz podršku Američke export-import banke za investiranje u Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading