Danas slavimo Svetog mučenika Patroklea: Nasledstvo delio siromašnima, a hranu uzimao samo jednom dnevno

Autor:

Vesti

30.08.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građanin grada Trikasina, sadašnjeg Trua u Galiji. Nasledio beše veliko imanje od roditelja, i kao pravi hrišćanin činjaše od toga milostinju bednima posvednevno, a sam življaše podvižnički, uzimajući hranu samo jednom dnevno, i to po zalasku sunca.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Zbog svetosti života Gospod mu dade moć iscelenja, te kao čudotvorni iscelitelj bi svuda poznat. Car Avrelijan došavši u Galiju naredi, da mu dovedu Patrokla.

Patrokle sveti javi pred carem veru svoju u Hrista, i ne utaji ništa

- Ako želiš, care, nešto od mojih blaga, daću ti, jer te vidim uboga - reče sv. Patrokle caru.

Na to njemu car: "kako ti nazivaš ubogim mene, cara, koji imam bezbrojna blaga?" 

Reče Patrokle sveti: "imaš samo zemaljska, prolazna blaga, ali si ubog, jer ni samoga sebe nemaš, niti vere Hristove u srcu." 

Bi osuđen na smrt i predat vojnicima, da ga vode u neko blato kraj reke i tu poseku, a telo mu ostave u blatu. No svetac se moljaše Bogu, da mu ne ostane telo u tome blatu i po božijoj sili on najedanput posta nevidljiv za vojnike i prenet na drugu stranu reke.

Posle dugog traženja vojnici ga nađu i poseku na jednom suvom mestu.

Dva prosjaka, kojima je Patrokle često davao milostinju, naiđu tim putem, poznadu telo svoga dobrotvora, i česno ga sahrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading