Zaštitnik građana započeo otklanjanje sistemskih nedostataka

Autor: Pink

Vesti

20.08.2020

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preporuke Zaštitnika građana za ispravljanje propusta načinjenih prilikom usvojenja maloletnog deteta iz Subotice, pored okončanja ovog postupka usvojenja u najboljem interesu deteta, doprinele su i započinjanju otklanjanja sistemskih nedostataka koji su uočeni u ovom slučaju a čije otklanjanje bi moglo imati uticaja na efikasniji rad nadležnih organa u budućim postupcima usvojenja.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Zaštitnik građana

Postupak usvojenja maloletnog deteta iz Subotice završen je u junu po hitnom postupku zarad zaštite najboljeg interesa deteta, a Zaštitnik građana je tokom kontrole zakonitosti i pravilnosti rada tri nadležna organa uočio sistemske nepravilnosti i doneo preporuke za njihovo što hitnije otklanjanje.

Preporuke Zaštitnika građana koje su se odnosile na korigovanje nedostataka u ovom ali i sprečavanje budućih potencijalnih nepravilnosti u postupcima usvojenja u potpunosti su primenili svi nadležni organi kojima su dostavljene - Centar za socijalni rad Grada Subotice, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Po preporuci Zaštitnika građana za ispitivanje primenjivosti Instrukcije o načinu rada centara za socijalni rad u postupku usvojenja iz 2006. godine, Ministarstvo za rad je donelo novu instrukciju 24.7.2020. godine kojom je zamenjena prethodna. Ministarstvo je obavestilo i Republički zavod za socijalnu zaštitu o potrebi organizovanja stalnih i kontinuiranih obuka stručnjaka u centrima za socijalni rad u postupcima usvojenja, kao što je i preporučio Zaštitnik građana.

Takođe po preporuci Zaštitnika građana za ažuriranje Jedinstvenog ličnog registra usvojenja, resorno ministarstvo je dalo rok od 5 dana svim centrima za socijalni rad da kontaktiraju sve buduće usvojitelje sa evidencije i izvrše proveru da li su odustali od usvajanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading