PITANJE KOJE KOPKA RODITELJE: Ako dete ima astmu, koja maska bi mu najviše odgovarala?

Autor: zena.blic.rs, Republika

Vesti

20.08.2020

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U novoj školskoj godini koja počinje 1. septembra đaci koji nastavu budu pratili iz učionica, moraće da nose maske. Međutim, pitanje koje muči njihove roditelje jeste kako će se sa ovom merom izboriti deca sa astmom...

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svetska zdravstvena organizacija predlaže nošenje maske u svim situacijama kada nije moguće držati fizičku distancu, predlaže da se biraju one maske sa kojima možemo da bez smetnji razgovaramo i brzo hodamo.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti savetuju da maske ne treba da nose: deca mlađa od dve godine, svako ko ima probleme sa disanjem, osoba koja nije u svesnom stanju, koja nije sposobna da brine o sebi i ne može sama da skine masku.

Osobe koje boluju od astme mogu da osete nelagodu dok nose maske, a kako kaže dr Dejvid Stukus, član Medicinskog naučnog saveta Američke fondacije za astmu i alergije, ističe da ova zaštita neće predstavljati problem za one sa blažim oblikom ovog oboljenja, ali bi mogle da zasmetaju osobama koje se bore sa teškim oblikom astme, uzimaju veliki broj lekova, često imaju simptome ili im je potrebna hospitalizacija.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

SZO predlaže da se nose pamučne trojslojne maske - one koje polažu test propustljivosti na testu. Naime, iz ove organizacije savetuju da se maska stavi na svetlo, pa ako propušta svetlost, znači da nije dovoljno efikasna. Mada, dodali su da je bitno da se može disati preko maske koja ispunjava ovaj uslov, a kakva jeste troslojna pamučna maska.

Savet je i da se napravi maska od 100 pamučnog materijala kakav se koristi za izradu pamučlnih majica, a kada su u pitanju troslojne maske, one se sastoje iz spoljašnjeg vodootpornog sloja, srednjišeg sloja od veštačkog materijala i pamučnog sloja uz lice.

Najmanje nelagodnosti stvaraju pamučne zaštite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading