VISOKI DEČANI SU ALBANSKI, ZIDOVI GRAĐENI OD NAŠIH KULA: Otimačina i opasna nebuloza šiptarskog kvaziistoričara

Autor:

Vesti

19.08.2020

03:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jeku pokušaja da se izgradnjom puta ugroze Visoki Dečani, koji su pod zaštitom Uneska, oglasio se albanski kvaziistoričar Muhamet Malja sa tvrdnjom da ovaj srpski manastir predstavlja nasleđe Kosova, a ne Srbije i da je SPC sve to "ispolitizovala".

RepublikaFoto: wikimedia.org/Pudelek (Marcin Szala)
SVETINJA NA UDARU Manastir Visoki Dečani

Poručio je da prostor nije dat istorijskom aspektu, već samo pravnom i da je "Srpska pravoslavna crkva znala kako da to maksimalno iskoristi".

RepublikaFoto: Printscreen
JEO BUNIKE Muhamet Malja

- Čak i tokom osmanskog i albanskog perioda, kada su imali neku vrstu autonomije, Pećka patrijaršija nije bila okružena zidinama. Danas jeste, iako nije ugrožena - istakao je Malja i dodao da su "ti zidovi izgrađeni od albanskih kula".

Put povećava buku i zagađenje

Na zamerke gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja da "ne želi da se kraj razvija" iguman odgovara da su to besmislice i da ne želi da se spušta na takav nivo rečnika.

- Mi nemamo ništa protiv izgradnje puteva, ali ukoliko takav put ide pored manastira, naravno da nam nije svejedno jer će povećati saobraćaj, zagađenje i buku. I sada je napravljena šteta proširivanjem puta, mora da se nađe rešenje i sanira šteta. Da put bude lokalnog karaktera i da glavni put Dečani-Plav ide zaobilaznicom - rekao je Janjić.

UDAR NA SPC

Podsetimo, Priština je i ranije pokušavala da otme srpske svetinje. Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Crkva Bogorodica Ljeviška su kulturna dobra na teritoriji KiM, koja su na listi svetske baštine, ali Priština je htela da ih preimenuje u "kosovske kulturne spomenike", što je izazvalo oštru reakciju Beograda, pa to nije prošlo u Unesku.

 

Nekadašnji šef skupštinskog odbora za Kosmet Milovan Drecun za Srpski telegraf kaže da Albanci uporno pokušavaju da negiraju srpski kulturni i duhovni identitet kako bi mogli da ga preuzmu i pokažu kako Srbi nisu tu bili od početka.

- Radi se o njihovim nastojanjima da eliminišu Srpsku pravoslavnu crkvu i da oni preuzmu upravljanje nad tim vrednim kulturnim i istorijskim spomenicima i nad celokupnom baštinom srpskog naroda na KiM. Preuzimanje svega što je srpsko i hrišćansko postao je tradicionalan način etničkog čišćenja od Albanaca - nema dileme Drecun.

DRECUN: OVO JE NJIHOV NAČIN ETNIČKOG ČIŠĆENJA SVEGA SRPSKOG

 

NE HAJU ZA ZAPAD

U međuvremenu nastavljen je spor igumana Dečana Save Janjića i kosovskih vlasti koje pošto-poto žele da nastave gradnju magistralnog puta Dečani-Plav.

- Zakon o specijalnim zaštićenim zonama je usvojen 2008. i kaže da postoje zone u kojima su zabranjene aktivnosti. Taj put bi prošao pedesetak metara od crkve, čime bi se ugrozio spomenik Uneska - poručuje Janjić.

RepublikaFoto: Tanjug
Iguman Sava Janjić

Koje su srpske svetinje na udaru

- Visoki Dečani

- Gračanica

- Pećka patrijaršija

- Bogorodica Ljeviška

Poručuje da nije reč o nečemu što manastir traži, već o nečemu što su kosovske institucije dužne da urade:

- Međunarodni predstavnici insistiraju da mora da se poštuje vladavina prava. Čudno je da monasi brane zakon od institucija koje moraju da ga sprovode.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading