TEŠKA BITKA! Herojska borba vranjskih anesteziologa protiv korone: Najgore je kad nam smrt otima pacijenta!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

12.08.2020

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka pandemije vranjski anesteziolozi biju bitku na dva fronta. Mnogi od njih su proveli dane u kovid-centrima u Nišu, a zatim se vraćali i radili na svom radnom mestu, u Vranju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Uloga anesteziologa u borbi protiv korone je izuzetno velika, naročito kad su u pitanju najteži pacijenti, međutim, vranjski lekari nijednog trenutka nisu odbili da obuku skafander i rade u korona-centrima, jer za mnoge od njih je to bio izazov.

- Naši anesteziolozi su radili u Nišu u respiratornim centrima intenzivne nege, kao ispomoć, od samog početka pandemije. Smenjivali smo se po dogovoru i uvek nas je bilo najmanje po dvoje, a vrlo često i troje i četvoro samo u Nišu, a u Vranju po dvoje u kovid-bolnicama. Znanje koje smo mi, mlađe generacije anesteziologa, stekli u Nišu kod prof. dr Radmila Jankovića i prof. dr Biljane Stošić omogućilo je da se bez straha suočimo sa izazovima koji su nas čekali u intenzivnim negama - kaže dr Marija Stojanović, načelnica Službe anesteziologije sa reanimatologijom i intenzivnom terapijom u Vranju.

Kada govore o sopstvenim iskustvima, ali i iskustvima kolega, ističu da je veliki problem bila teška i neprijatna zaštitna oprema koja je nekima ostavljala tragove po licu, ali ono na šta nije nijedan lekar nije ravnodušan je gubitak života.

 

- Psihički momenat nemoći koji smo osećali prilikom izgubljenih bitaka za živote nekada vrlo mladih ljudi je bio najteži. Nije lako u tim momentima, i nema te zaštitne opreme koja može da sakrije tu emociju kada vam smrt otima pacijenta - kaže ova mlada doktorka.

U ovoj službi u Vranju radi 13 lekara i dvoje specijalizanata, 18 sestara i sedmoro tehničara koji rade na intenzivnoj nezi. Uprkos tome što je obustavljen hladni operativni blok, rađene su operacije na ortopediji, hirurgiji, kao i porođaji. Lekari su imali pune ruke posla i u Vranju i u Nišu, a kako kažu, zanimljivo je da je pandemija ukazala na značaj njihove grane u medicini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Malo je poznata i nedovoljno cenjena uloga anesteziologa kao lekara koji isključivo daje anesteziju, što je u suštini nama najjednostavniji deo posla. Anesteziolog je lekar sa širokim znanjem iz interne medicine i intenzivne terapije i poseduje veštine koje su drugim specijalistima potpuno strane. Između ostalog, anesteziolozi intubiraju pacijente i bave se različitim tehnikama invazivne i neinvazivne mehaničke ventilacije - pojašnjava dr Stojanović.

Pokazalo se da su upravo situacije koje doktorka pojašnjava ključni momenat u spasavanju života, naročito u toku aktuelne pandemije. Vranjski lekari, većina njih niški specijalizanti, još su na raspolaganju kolegama u Nišu kad god zatreba, ali svi žele da veruju da će pacijentima što manje biti potrebna njihova pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading