ZBOG ČEGA SRBIJA IMA MALI BROJ UMRLIH OD KORONE? Evo po kom receptu su lekari spasavali živote!

Autor:

Vesti

25.07.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema svim pokazateljima, Srbija spada među zemlje sa nižom stopom smrtnosti od koronavirusa u odnosu na broj stanovnika.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E. DELIBAŠIĆ
Foto: Ilustracija

Medicinske stručnjake posebno zbunjuju podaci iz Nemačke, koja je od početka pandemije imala 9,187 umrlih u odnosu na 82 miliona stanovnika.

To je čak 20 puta manje preminulih nego u Italiji i Španiji, gde su KOVID pacijenti često, prema mišljenju medicinara, prebrzo stavljani na respirator.

 

 

Tačka na spekulacije

Poslednjih dana u javnosti se ne stišava bura oko smrti Ljubiše Đurića, koji je preminuo u Zemunskoj bolnici jer, navodno, nije dočekao da stigne na red za respirator. Iako su iz ove bolnice više puta demantovali da im nedostaju respiratori, i dalje se poteže ovo pitanje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tačku na spekulacije stavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je otkrio da Đurić nije bio kandidat za respirator.

- Kada neko ima saturaciju 96, bilo bi krivično delo da ga stavite na respirator. Tu je kraj priče - rekao je Lončar.

Inače, saturacija je nivo kiseonika u krvi, a normalne vrednosti su između 95 i 100 posto nivo kiseonika u krvi.

Kako za Srpski telegraf objašnjava stručnjak za plućne bolesti primarijus dr Tatjana Radosavljević, Nemci od početka pandemije poštuju strogi protokol koji se primenjuje prilikom stavljanja na respirator pacijenata sa najtežom kliničkom slikom. Isti protokol primenjuje se i u Srbiji.

- Nedostatak kiseonika jeste jedan od glavnih simptoma koji se mogu javiti kod teških oblika upale pluća kod KOVID-19. Protokol nalaže da, u zavisnosti od njegovog stanja, pacijent prvo preko sonde dobija velike koncentracije kiseonika uz protok od 10 do 15 litara - objasnila je dr Radosavljevićeva.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Ukoliko se stanje ne popravi, prelazi se na respiratornu potporu neinvazivnom metodom.

- Pacijent dobija masku koja je priključena na mašinu i koja delimično diše umesto njega, a bolesnik je budan i može da sarađuje. Ukoliko i to ne pomogne ili pak dođe do toga da pacijent jako brzo diše, što dovodi do opasnosti da iscrpi respiratorne mišiće, onda se donosi odluka o stavljanju na respirator, koji je poslednji korak - dodaje naš čuveni stručnjak.

BROJKE:

Nemačka

  • 82 miliona stanovnika
  • 9.187 umrlih od korone od početka pandemije
RepublikaFoto: pixabay.com

Italija

  • 60,36 miliona stanovnika
  • 35.092 preminulih od korone

Španija

  • 46,94 miliona ljudi
  • 28.429 umrlih od koronavirusa

Srbija

  • 6.982 miliona stanovnika
  • 508 preminulih od korone

Ona ističe da se u takvim situacijama pacijent uspavljuje, u grlo mu se stavlja tubus, odnosno cev za disanje, a respirator preuzima ulogu pluća.

- Ovo su jako teški i kompleksni pacijenti, koje moraju da leče timovi stručnjaka. Respirator je tu samo da pomogne da se pluća bolesnika oporave, a on počne samostalno da diše. Što je kraće na veštačkim plućima to je veća mogućnost da se izbegne smrtni ishod, a pacijent preživi. Međutim, ukoliko pluća ne mogu da se oporave zbog težine bolesti, onda i respirator ne može da pomogne - zaključuje dr Radosavljevićeva.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vladan

25.07.2020 14:27

Tajni sastojak je... Laganje.

Odgovori 1 10
Vlada

25.07.2020 19:38

Od korone nema leka. Samo da ne bude gore. Valjda će i vakcinu obezbediti za koju godinu.