Stomačni virus divlja! Epidemiolog otkriva kako da ga razlikujete od korone

Autor: Mondo, Republika

Vesti

22.07.2020

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da u ovom trenutku ne postoji lek za kovid 19, kao ni vakcina koja ispunjava sve kriterijume, a da se sve nove informacije iz sveta redovno prate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na pitanje da li će se u lečenju naših kovid pacijenata uključiti aspirin, jer je je jedna italijanska studija utvrdila da pacijenti umiru od tromboze i predlažu da se u terapiju uključi taj lek, Stevanović je rekao da u Srbiji postoji čitav niz ljudi koji su u senci, koji se ne vide i koji nisu uključeni u komunikaciji sa ljudima, ali koji redovono čitaju sve podatke i imaju skoro sve informacije.

Kaže da aspirin nije jedini lek koji može da se koristi i naglasio da i on ima negativne efekte te da se mora biti oprezan.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Goran Stevanović

- U ovom trenutku ne postoji lek za covid19. Isto kao što ne postoji ni jedna vakcina koja ispunjava sve kriterijume. Zato kažemo da je sve to u fazi ispitivanja- odgovorio je Stevanović.

Na pitanje kako građani mogu da naprave razliku između korone virusa i klasičnog stomačnog virusa, Stevanović je rekao da su razlike stvar koja zavisi od kliničke slike, od laboratoriske slike, markera zapaljenja.

- Pozivamo sve naše građane koji imaju tegobe da se jave u domove zdravlja, a oni koji nisu sigurni da li treba da se testiraju neka idu u kovid bolnice i kovid ambulante, jer o dijagnozama i simptomima treba da odlučuju lekari, to je njihov posao - naglasio je Stevanović.

Kaže da je stomatični virus karakterističan za ovaj period, ali da je osnovna razlika to što je reč o ograničavajućoj bolesti koja traje vrlo kratko, odnosno od 48 do 72 sati.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading