Tinejdžer (17) pao ispred bolnice sa ubodnom ranom u srcu, lekari u КBC "Zvezdara" ga jedva izvukli

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

21.07.2020

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Od početka pandemije, sa manjom pauzom, КBC "Zvezdara" radi kao kovid bolnica. I pored toga pokazali su da su spremni da reaguju na hitne slučajeve. Lekari su nedavno spasili mladića koji je imao ubod nožem u srce.

Foto: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
Foto: Ilustracija

U njegovo spasavanje je bio uključen ceo tim stručnjaka. Za Jutarnji program o borbi za život govorili su doktor Srđan Sanja Melentijević, specijalista anesteziologije i prim. dr Vladimir Cijan, specijalista opšte hirurgije i načelnik intenzivne nege.

Doktori Melentijević i Vladimir Cijan, specijalista opšte hirurgije i načelnik intenzivne nege nedavno su spasili sedamnaestogodišnjeg mladića koji je imao ubod nožem u srce.

- To je bilo prvo dežurstvo posle korone u pauzi od dvadesetak dana kada smo se vratili u normalne tokove. Na jednoj pauzi za kafu na terasi intenzivne nege video sam mladića koji je istrčao iz šume i pao pored ograde bolnice - priča dr Melentijević.

Dodaje da je primarijus Cijan bio šef hirurške ekipe a on anesteziološke i da je sa svojom ekipom odmah istrčao napolje i zaustavio krvarenje a onda se prebacio u operativnu salu.

Doktor Cijan je odmah po dobijanju informacije da imaju pacijenta s ubodom u levu stranu grudnog koša uspeo da u intenzivnoj nezi brzo organizuje pripremu tako da je pacijent brzo intubiran, već mu stavljena ta venska linija koja im je označavala da popune taj krvni volumen koji je on gubio, kroz taj ubod.

- To je tim. Morate u pet minuta sve to da pripremite. Bili smo na vezi s našim direktorom profesorom Кaramarkovićem, došao je odmah, kao i načelnica Stojanović. Otvorili smo grudni. koš morate brzo da se snađete, vi šijete srce u tom trenutku i morate da se snađete i oni su nam pomogli - objašnjavaju heroji doktori iz КBC "Zvezdara".

Ističu da su vrlo male šanse da se u tim situacijama preživi, to su vrlo retki slučajevi, ne samo retki da vam se desi da tako dobijete taj ubod u srce, nego ukoliko oni mogu da stignu do neke bolnice da im se pruži adekvatna nega.

Naglašavaju i da se operisani mladić oseća dobro i da su mu vraćene normalne funkcije i da ne bi trebalo da ima neke posledice.

 

Komentari (0)

Loading