UST poziva na usklađivanje rada pravosuđa sa epidemijom Kovid-19

Autor:

Vesti

05.07.2020

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) poziva predsednike sudova i javne tužioce čija su sedišta na teritoriji gradova u kojima je progašena vandredna situacija da bez odlaganja organizuju rad sudova i tužilaštava u skladu sa zaključkom Visokog saveta sudstva od 30.06.2020. godine i uputstvom Republičkog javnog tužioca od 03.07.2020. godine, kojima se nalaže usklađivanje rada tužilaštava sa radom sudova pred kojima postupaju, a sve radi sprečavanja daljeg širenja Kovid – 19.

Foto: Public
Udruženje sudija i tužilaca Srbije

UST ukazuje da zaključak Visokog saveta sudstva od 30.06.2020. godine direktno upućuje na Preporuke za rad sudova i javnih tužilaštava za vreme vanrednog stanja donetog od strane Ministarstva pravde od 17.03.2020. godine, a između ostalog i na raniji zaključak Visokog saveta sudstva od 18.03.2020. godine, iz kojeg jasno proizilazi da se suđenjima koja ne trpe odlaganje u krivičnoj materiji smatraju predmeti u kojima je određen pritvor ili se određivanje pritvora traži, koji se vode za krivična dela iz člana 235, 248 i 249 KZ, protiv maloletnih učinilaca krivičnih dela, odnosno gde je oštećeni maloletno lice u vezi krivičnih dela protiv polne slobode, koji se odnose na nasilje u porodici, u kojima postoji opasnost od zastarelosti i za krivična dela učinjena u toku vandredne situacije ili u vezi sa vanrednom situacijom, dok su u građanskoj materiji u pitanju suđenja u kojima treba odlučiti o privremenoj meri, merama zaštite od nasilja u porodici, zabrane rasturanja štampe i širenja informacija sredstvima javnog informisanja, o zadržavanju u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost u oblasti psihijatrije, kao i izvršenju izvršnih isprava u vezi sa porodičnim odnosima.

UST ukazuje da je Evropska komisija za efikasnost pravosuđa (CEPEJ) u svojoj deklaraciji od 10.06.2020. godine podsetila, između ostalog, da su zaštita zdravlja i bezbednost svih zaposlenih u pravosuđu, kao i stranaka u postupcima, prioritet tokom pandemije, kao te da su informacione tehnololgije prilika da pravosuđe nastavi da nesmetano funkcioniše tokom pandemije, uz poštovanje principa pravičnog suđenja i  uvođenje jasnog pravnog osnova za primenu iste. Stoga, UST poziva na hitnu izmenu procesnih zakona, koji bi omogućili da se pravosuđe prilagodi novonastaloj situaciji i nesmetano nastavi svoje funkcionisanje tokom pandemije, uz poštovanje svih principa deklaracije Evropska komisija za efikasnost pravosuđa. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading