Doktorka Darija uverena da će se korona vratiti na jesen: Moramo biti spremniji, otporna je na visoke temperature

Autor: srbijadanas.rs, republika.rs

Vesti

08.06.2020

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je epidemiloška situacija u Srbiji stabilna, ali da moramo biti svesni da je koronavirus još tu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Svedoci smo da se nalazimo u silaznom delu krivulje, intenzivno radimo testiranje svih kontakata uključujući i asimptomatske nosioce i apsolutno nema razloga za zabrinutost, ali moramo biti svesni da je virus još tu - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li sa sigurnošću možemo da kažemo da je KOVID-19 potekao sa pijace u Vuhanu i da ga je preneo slepi miš, doktorka Kisić Tepavčević kaže da to ne može sa sigurnošću da se tvrdi. 

- Velika je verovatnoća je da se tamo desila ekspozicija. Da li je u pitanju neka hrana, to sada ne znamo, da li je u pitanju virus koji se sa životinje preneo na čoveka, to je veća verovatnoća, mada nijedna studija nije opovrgla tu hipotezu, ali da li možemo sa sigurnošću da kažemo – ne, ne možemo - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima savremeni čovek zahteva neki čarobni štapić, a mnogi ne mogu da prihvate da mere koje su banalne, kao što su pranje ruku i fizička distanca, spašavaju život.

Doktorka Kisić Tepavčević očekuje da će se novi talas pojaviti i na jesen, na šta ukazuje njegova velika učestalost na južnoj hemisferi  i opstanak na visokim temperaturama.

- Samo treba spremni da ga dočekamo, da sva saznanja koja smo stekli u prethodnom periodu primenimo, i ne treba to da gledamo sa nekim strahom i panikom - rekla je doktorka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Logično

08.06.2020 19:29

Dok je ovaj tim vakcinaša tu, sigurno će biti i virusa.