Kon: Povratak korone moguć sa DOLASKOM JESENI, a otvaranja novih žarišta će možda biti i TOKOM LETA!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.06.2020

08:17

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se protivi takmičenju zemalja u borbi s koronavirusom komentarišući listu magazina Forbs 100 najbezbednijih zemalja u ovom trenutku kada je reč o toj epidemiji na kojoj je Srbija na 54. mestu.

TV Pink/printscreen
Predrag Kon

- Švajcarska trenutno ima registrovano 1.660 umrlih na 8,5 miliona stanovnika. Prva je na spisku bezbednih zemalja po pitanju kovid 19 infekcije. Verujem da su na osnovu pomenutih 130 kriterijuma najbezbednija država na svetu po pitanju zaštite od ove infekcije i uopšte to ne stavljam pod sumnju - rekao je Kon.Kako prenosi portal nova.rs, Kon je rekao da je cilj Srbije bio da ima što je moguće manje umrlih.

- Trenutno je 249 umrlih u Srbiji na 7,5 miliona stanovnika. Do sada smo u onome što smo postavili kao cilj uspeli, što ne znači da će tako i ostati zauvek. Zato treba pogledati svih 130 kriterijuma i videti gde smo zaista slabiji - naveo je Kon.

Potom je rekao da je protiv takmičenja u ovoj borbi, ali se i složio da su liste poput ove Forbsove korisne.

- Principijelno sam protiv takmičenja u ovoj borbi protiv virusa i želim svim državama uspeh. Međutim, pitanje bezbednosti je značajno i ovakve liste su korisne ako se tako i shvate. Pred nama je dalje praćenje kako naše epidemije tako i svetske pandemije i pravovremeno, racionalno i efikasno reagovanje - kazao je Kon.

On je dodao da svakako nije zadovoljan zbog novih ekscesnih situacija i otvaranja novih žarišta.

- Ipak, očekujemo u suštini da nas leto zaštiti, a sve manje treba očekivati da je to kolektivni imunitet. No, svakako da moramo sačekati rezultate ispitivanja imuniteta populacije koje je u toku - kaže Kon.

Epidemiolog dodaje i da ponašanje virusa na južnoj hemisferi ukazuje da će svet živeti sa koronavirusom, sars 2 i kovid-19 oboljenjem i u budućnosti.

- Treba razumeti da je poštovanje mera o kojima pričamo od početka i dalje izuzetno značajno, ali gotovo jednako, a posebno preko leta značajno je i vratiti se što pre u redovan život, jer bez toga zdravstveni sistem ne može da opstane iz materijalno-finansijskih razloga - rekao je Kon.

Povratak virusa će se, kako je naveo, sa velikom verovatnoćom desiti posebno sa dolaskom jeseni, a ovakvi ekscesi i otvaranja novih žarišta će možda biti i tokom leta.

Komentari (0)

Loading