Otimačina! Izvršitelji uzimaju i 100 EVRA: Ko ima neplaćene račune, može da ostane bez svoje pomoći, evo i na koji način!

Autor: novosti.rs, republika.rs

Vesti

29.05.2020

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Radost da podignu jednokratnu pomoć države od 100 evra, iako im je legla na račun, neke je ipak zaobišla.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Neprijatno iznenađenje sačekalo je one koji su bili na listi izvršitelja zbog dugova za neplaćene račune privatnim ili javnim preduzećima. Uplata je umesto u njihovim džepovima, sa bankovnog računa završila kod izvršitelja!

Komora izvršitelja je, istina, pre nedelju dana donela odluku kojom savetuje izvršitelje da ovu pomoć koju je Vlada Srbije dala građanima kao pomoć da se prevaziđe kriza izazvana pandemijom virusa korona, izuzmu iz prinudne naplate.

Problem je međutim, što ova odluka nije obavezujuća i ostavljena je slobodnoj volji izvršitelja. Osim toga, po rečima Magdalene Novaković, generalnog sekretara Komore javnih izvršitelja, odluka je doneta 22. maja, a novac je penzionerima i korisnicima socijalnih novčanih primanja počeo da se isplaćuje nedelju dana ranije. Moglo je da se dogodi da u tom periodu mnogim dužnicima bude odmah oduzeta pomoć od 100 evra.

- Odluku smo doneli zbog mnogih nedoumica koje su imali izvršitelji po ovom pitanju - kaže Novaković.

- Smatramo da su u pitanju primanja građana koja spadaju u kategoriju primanja iz domena socijalne zaštite, a ta primanja su izuzeta iz od izvršenja, u skladu sa Zakonom. Ona nije obavezujuća, već je preporuka, ali se do sada pokazalo da većina izvršitelja poštuje stav Komore. Odluka je ipak na njima. Preporučujemo svim građanima kojima se dogodilo da im je i od tog novca izvršena prinudna naplata, da razgovaraju sa svojim izvršiteljem i dogovore se o eventualnom povratku novca na račun.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Kako ona kaže, preporuka izvršitelja da ovaj novac ne diraju poslata je i Udruženju banaka Srbije, da bi sve banke u kojim žitelji Srbije imaju račune bile obaveštene o mišljenju Komore. Bankama se preporučuje da 100 evra koje država bude isplaćivala ne bude zaplenjeno, kao što nije prethodnih nedelja penzionerima i korisnicima socijalnih davanja.

Novac može nestati i sa namenskog računa

Ova neprijatnost bi mogla da snađe čak i one koji nikada nisu imali račune u banci, pa im je zbog pomoći države otvoren namenski račun.

- Ukoliko imate dugovanja prema državi, ili vas utužuju druge firme za neplaćene obaveze, a niste imali račun u banci, sada kada vam je otvoren namenski zbog uplate od 100 evra, znajte da mogu da vam ih uzmu izvršitelji - kaže D. V. iz Beograda.

- Meni je od izvršitelja stiglo obaveštenje da će mi biti obustavljena sredstva sa računa, ako ga imam u banci. Nije mi još bila uplata, ali sam shvatila da ću ostati bez para.

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Foto: Ilustracija

Mnogo dužnika strahuje da su izvršitelji samo čekali momenat kada će konačno imati odakle da prinudno naplate. Kako iz Komore kažu, izvršitelji ne znaju podatke klijenata banaka. Svakako mogu da očekuju da su svim penzionerima i korisnicima socijalnih novčanih primanja, a koji nemaju račun, namenski bili otvarani automatski u banci Poštanska štedionica.

U ovoj banci je do sada otvoreno oko 300.000 namenskih računa penzionerima, i oko 150.000 namenskih računa korisnicima novčanih i socijalnih davanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading