TROPSKE NOĆI PRED NAMA: Meteorolog otkriva kakvo leto nas čeka ove godine!

Autor: Kurir, Republika

Vesti

23.05.2020

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

"Leto će, nesumnjivo biti toplo, ali to ne mora da znači da Srbiju očekuju posebno visoke, tropske temperature", kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Foto: youtube.com/Happy Tv
Đorđe Đurić

- Temperature rastu iz godine u godinu, sve češće se susrećemo sa temperaturama i po 40 stepeni. U vreme naših baka i deka, takva temperatura desila bi se možda dva ili tri puta u toku leta, sada su mnogo češće, ali često imamo i nalete osveženja i pljuskova. Od 2000. godine temperature su u stalnom porastu, ali bitno je da naglasimo da za izuzetno toplo leto nije potrebno da imamo tropske temperature – dovoljno je samo da su konstantno oko 32, 33 stepena i dobijamo izuzetno toplo leto u proseku – kaže Đorđe Đurić, zaključujući da postoji mogućnost da će leto biti toplije od proseka za naše uslove, ali i da će biti talasa osveženja.

Ono što će mnoge mučiti, međutim, su tropske noći, koje su poslednjih godina u urbanim sredinama veliki problem.

- To je tipično za velike gradove, poput Beograda, kada su temperature noću oko i iznad 25 stepeni. To je problem mikroklime – zbog mnogo betona a malo drveća, temperatura je osetno viša nego u okolini grada i očekivano je da će i ove godine biti tako, budući da su noći iz godine u godinu sve toplije – poručuje Đorđe Đurić.

Komentari (0)

Loading