Gde ćemo se rashladiti? Epidemilog Kon otkrio da li ovog leta vreba zaraza iz vode na Adi i u bazenima!

Autor:

Vesti

13.05.2020

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon u jutarnjem programu TV Pinka objasnio je kako ćemo putovati ovog leta i na koji način ćemo morati da se ponašamo na destinacijama koje budemo izabrali.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Dr Predrag Kon

- Virus i dalje cirkuliše. Od prvog juna smaniće se aktivnost virusa i postojaće samo teorijska mogućnost da se zaraze - rekao je Kon.

Kon je odgovorio i na pitanje kako će izgledati testiranje i domaćih i stranih turista koji budu ulazili u Srbiju ovog leta.

- Strani državljani će uz odobrenje Vladine komisije koje se dobija u našim ambasadama u inostranstvu moći da uđu u Srbiju i moraju da imaju napismeno rezultat testiranja ne starijeg od 72 sata. Što se tiče naših koji dolaze oni mogu da imaju test, ako imaju test, ne mora samoizolacija, ako nemaju, moraće u u samoizolaciju 14 dana i dobiju rešenje za to - objašnjava epidemiolog.

Deca mlađa od 12 godine ne moraju da se testiraju, ali kako je Kon rekao to važi za našu zemlju, zavisi sve od toga kako su druge zemlje regulisale ovo pitanje.

Što se tiče letnjih aktivnosti, plivanja u bazenu i korišćenja spa centara, epidemilog tvrdi da su ove sredine bezbedne i da postoji minimalna mogućnost da se zarazimo.

- Hlorisana voda u bazenu je prilično bezbedna sredina. Isto je potrebno da postoji distanca, tu je možda veći rizik kod aktivnih sportista, treniranje bi trebalo da bude bez direktnog kontakta, ali kako to izvesti kada je u pitanju vaterpolo? Tek u junu će se pustiti sportski događaji, za sada je sve to bez publike, a što se tiče rekreativnog dela, bazeni će biti pod kontrolom, nema opasnosti ni kod stajaćih voda, ni mora u toku juna meseca. Do 15. juna su zatvorene granice u Evropi, tada ćemo saznati kakva je situacija, da li će tamo biti razmaka na plažama, videćemo sve - rekao je Predrag Kon.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading