EPIDEMIOLOG UPOZORIO: Borba još nije gotova - ovaj podatak to pokazuje! Da li je izvesno stvaranje kolektivnog imuniteta?

Autor: Republika

Vesti

01.05.2020

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog dr Zoran Radovanović rekao je u uključenju na TV Prva da je kolektivni imunitet teško dostići kada je koronavirus u pitanju i da je zato ključno usporavanje virusa do onog trenutka kada bude napravljena vakcina.

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Zoran Radovanović

Na pitanje novinara da objasni termin "kolektivnog imuniteta", on je odgovorio da je to prilično složeno kada je korona u pitanju. 

- Kolektivni imunitet postiže se ili prirodnim prokužavanjem tj. kontaktom sa virusom ili vakcinacijom. Kada vidimo broj zaraženih u odnosu na celu populaciju u Srbiji, to nije neki relevantan broj, ali ono što je činjenca jeste da postoje ljudi koji su preležali koronu, a da nisu imali nikakve simptome - rekao je epidemiolog dr Zoran Radovanović. 

Neki podaci govore da je u Srbiji zapravo koronavirusom zaraženo oko 70.000 ljudi, što može samo da se nagađa. Ali je važno reći da se kolektivni imunitet stiče tek kada 60 do 70% populacije preleži koronu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Treba dostići taj nivo prokuženosti u populaciji što je veoma teško, zato i jeste cilj usporiti rast broja zaraženih sve dok se ne nađe vakcina, e sad, i to je na dugom štapu jer vakcina neće stići u Srbiju sigurno do sledeće godine - rekao je epidemiolog. 

- Veliki procenat starih ostao je sačuvan, ali treba ih štititi i narednih godinu, do dve dana - rekao je dr Radovanović. 

Da li posle vikenda ulazimo u zonu relaksacije?

Brojke pokazuju da je broj zaraženih u odnosu na broj testiranih poslednjih dana manji od 3%, to je prilično ohrabrujuće, ali ne i dovoljno da bi se zabrane u velikoj meri relaksirale, tvrdi epidemiolog.

- Tri odsto jednog dana ne znači mnogo, mnogo je važno da pratimo podatke svakog dana. Još uvekje broj novozaraženih od onih koji su izlečeni i to je znak da moramo da budemo oprezni. Ja mislim da je uvđenje međugradskog prevoza prerano, ali život mora da teče i sve više će sve biti na odgvornosti pojedinca - zaključio je dr Radovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading