Maske postaju deo garderobe!

Autor:

Vesti

28.04.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vanredno stanje će najverovatnije biti ukinuto posle Đurđevdana, međutim, pojedine mere zaštite od korone ostaće na snazi i nakon toga. A kada će biti ukinute, teško da neko može da kaže...

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Pre svega, lekari su preporučili, a kako saznaje Srpski telegraf, tražiće od Vlade Srbije i predsednika Vučića da to bude pretočeno u obavezu da građani moraju da nose maske u javnom prevozu, marketima, ali i svim prodajnim objektima manje kvadrature. Podrazumeva se i tokom boravka kod frizera, u kozmetičkim salonima i sličnim objektima.

NEMA IZUZETKA

Kako kaže sagovornik našeg lista iz jednog od kriznih štabova na kojima se donose ovakve mere, naši stručnjaci praktično su se samo složili sa kolegama iz mnogih drugih zemalja gde su ovakve obaveze već uvedene.

- Uz maske biće najverovatnije preporučeno i nošenje rukavica, s tim da će to, po svemu sudeći, ostati na nivou preporuke. Ipak, ne treba isključiti ni to da se i rukavice uvrste u obaveznu opremu - objašnjava naš sagovornik.

Ovakav rasplet najavio je i epidemiolog Predrag Kon.

- Postoji konsenzus struke da bi primena maski bila neophodna u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, pre svega prodavnicama, a da li će to ostati na nivou preporuke ili zabrane, ne zavisi od stručnjaka - izjavio je Kon i objasnio:

- Lekari, bez izuzetka, smatraju da su maske u javnom prevozu neophodne i njihovo korišćenje u zatvorenom prostoru, posebno u marketima i svuda gde se pružaju usluge. Za zaposlene nema nikakve dileme, a u zavisnosti od vrste kontakta da li su bliski ili ne i za same korisnike.

Dolazak na plažu u Grčkoj samo s rezervacijom

U Grčkoj, omiljenoj letnjoj destinaciji srpskih turista, mere protiv širenja virusa KOVID-19 biće postepeno ukidane. Međutim, život i ponašanje na grčkim plažama biće radikalno drugačiji od onog na koji su meštani i turisti navikli.

Naučnici tvrde da se virus kroz vodu ne prenosi tako lako, ali portparol grčkog ministarstva zdravlja i infektolog Sotiris Ciodras tvrdi da plivanje u oblastima gde nema gužve predstavlja mali rizik, prenosi portal Grik riporter.

Ipak, navodi portal, važno je ono što radimo kada nismo u vodi i to za grčke vlasti predstavlja najveću opasnost, zbog čega smatraju da je neophodno uvesti određene mere. Među merama koje vlasti razmatraju su pojedinačan ulazak na organizovane plaže kako bi se izbegla gužva, čišćenje ležaljki posebnim dezinfekcionim sredstvima nakon odlaska kupača, održavanje distance između ležaljki i suncobrana, rezervacija ležaljki.

KAZNENE MERE

Kako je naglasio Kon, to je preporuka stručnjaka, a da li će na preporuci ostati, ne zavisi od njih.

- To će morati da se odluči. Ako postoji opšti društveni stav da treba da se zabrani, biće zabranjeno. Takođe, da li će kroz uredbu koja će proisteći iz toga ići i neke kaznene mere, to je stvar pravnika - rekao je Kon.

On je naglasio da je sve što je dosad struka iznela bilo na nivou preporuka.

- Mi smo preporučili zabranu kontakata. Ispostavilo se da je to moguće obezbediti zabranom kretanja i mi smo to podržali - naveo je dr Kon.

Dodao je da nije odmah preporučena zabrana kretanja, već najpre kontakata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading