Komesar Borelj: Preti nam biblijski potop!

Autor:

Svet

28.04.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet će za godinu dana doživeti pravi ekonomski i politički potop i neće više ličiti na sebe pošto će se najmanje dve evropske države izvući iz kandži Evropske unije!

RepublikaFoto: Ap photo
Đuzep Borelj

Ovo su, između ostalog, prognoze geopolitičara Srđana Perišića, koji time praktično potvrđuje ono što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izgovorio u intervjuu za poznati španski list Vangvardija.

Evropu će pogoditi kriza biblijskih razmera, rekao je doslovno Borelj, ne krijući da se ova prognoza bez imalo dileme može proširiti na celu planetu.

On je naveo da će posebno biti pogođene zemlje u razvoju, koje će izgubiti sve prihode, budući da je, kako ocenjuje, došlo do kraha izvoza, cene nafte i sirovina, stopiranja turizma...

- Još nismo svesni toga kolika nas kriza čeka. Moramo se zaštititi, obnoviti ulogu države i bolje urediti upravljanje svetskim poslovima, a uopšte nije istina to što kažu nacionalisti svih boja da svako sam može bolje - podvukao je visoki zvaničnik EU.

Kako je upozorio, u ovim novim uslovima globalizacija mora da se preispita, navodeći da se dosad mislilo da se time tržište snabdeva nužnim dobrima uvek i svuda.

- EU što pre mora da povrati strategijsku samostalnost u ključnim sektorima privrede i hitno se mora dogovoriti o stvaranju fonda oporavka evropske privrede jer je đavo odneo šalu - naveo je Borelj.

Nojeva barka jedini spas

Biblijski potop, koji pominje Borelj, trajao je 40 dana, a nastupio je usled božjeg gneva zbog nagomilanog greha ljudi.

Prema Bibliji, tačnije prema knjizi Postanja iz Starog zaveta, poslednji patrijarh Noje sagradio je po božjoj zapovesti barku kako bi spasao sebe i svoju porodicu, kao i sve životinje, od nadolazećeg potopa. Nojeva barka je u sebi nosila sve poznate vrste životinja koje su u parovima spasene od sigurne smrti. Legenda kaže da je barka po pučini mora plovila 150 dana da bi se na kraju zaustavila u Turskoj na planini Ararat.

Perišić, poznat po preciznim prognozama, smatra da će u predstojećem periodu, najverovatnije već do kraja jeseni, Italija krenuti u napuštanje EU, a odmah za njom istim putem poći će i Mađarska.

Prema oceni profesora Perišića za Srpski telegraf, kriza izazvana pandemijom koronavirusa previše će oslabiti EU koja se još uvek grčevito bori da transnacionalnom politikom Zapada da drži suverene države pod svojom šapom. Međutim, kako ističe, konsolidacija snaga EU neće moći da parira sadašnjem izuzetno povoljnom momentu za države koje je virus žestoko pogodio, a koje su u toku najvećeg žarišta bile prepuštene same sebi.

- Globalistička elita u svetu trpi poraz već 12 godina, od prethodne velike ekonomske krize 2008. Poslednji pokušaj da ojačaju globalističko jednoumlje, koje propagiraju preko EU i NATO je zloupotreba svetske pandemije. Međutim, to im neće uspeti jer su se Evropljani konačno osvestili. U ovoj pandemiji su videli da evropske solidarnosti nema, da nema jednakosti svih na planeti, kako to zagovaraju globalisti - objašnjava Perišić i dodaje da će brzim dolaskom Matea Salvinija na vlast Italija konačno reći: "Adio EU".

Ekonomista Mlađen Kovačević potvrđuje za Srpski telegraf Boreljovu sumornu prognozu, ističući da se planeti desila ozbiljna katastrofa, iz koje mogu da proizađu nesagledive posledice:

- Država se donekle može potruditi da ublaži te posledice, ali se celom svetu, u globalu, ne piše dobro. Kad je Srbija u pitanju, kao najveći ekonomski problem vidim priliv stranih investicija. Na sreću, naši političari su shvatili realno taj problem, međutim, ostaje pitanje ukupnog oporavka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading