Do 15 sati izlaznost na onlajn test iz matematike 53,5 odsto

Autor: Tanjug

Vesti

23.04.2020

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do 15 sati onlajn test iz matematike u okviru probe male mature uradilo je 36.848 učenika ili 53,5 odsto, podaci su Ministarstva prosvete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U odnosu na prvi dan probe male mature, kada je bilo mnogo poteškoća da se pristupi platformi "Moja učionica", danas je sistem mnogo bolje funkcionisao, jer su u različito vreme radili Vojvodina, Beograd i ostatak Srbije. Prvi su znanje proverili đaci iz Vojvodine koji su rešavali zadatke od osam do 12 sati. Bilo je manjih problema, sistem je bio usporen, ali su đaci mogli da pristupe platformi i da se uloguju.

Posle njih na red su došli Beograđani koji su test rešavali od 12 do 16 sati.

Nastavnica matematike i razredni starešina jednom odeljenju osmaka u OŠ "Drinka Pavlović" Milena Simić, kaže da je danas situacija bolja nego juče, da je u prvih sat vremena bilo poteškoća, ali su kasnije uglavnom svi uspeli da se uloguju.

- Bilo je problema na početku sa logovanjem, ali kasnije kada se uloguju nije im pucala veza. Niko se nije žalio. Kažu da nisu bili teški zadaci. Poslednja dva, tri zadatka bila su malo zahtevnija, pa se pojedini đaci nisu snašli - kaže Simić za Tanjug.

Dodaje da su đaci danas imali mogućnost da zadatke rešavaju dva sata. Bilo je, kako kaže, malo nervoze i kod roditelja i kod dece.

Iz Ministarstva prosvete kažu da su prošireni resursi i podignuti kapaciteti platforme, čim su se juče pojavile prve poteškoće, tako da danas "nije bilo problema".

Navode da je test iz maternjeg jezika juče je radilo 64.078 osmaka, i to test iz srpskog jezika je uradilo 60.485 učenika, a na osam jezika nacionalnih manjina zadatke su rešavala 3 593 učenika.

Đaci koji juče nisu uspeli da pristupe platformi, njih 790, danas su rešavali i test iz srpskog jezika.

Zbog problema koji su juče nastali tokom rešavanja testa iz srpskog jezika izazvanog preopterećenjem, doneta je odluka da se termin za rešavanje zadataka produži do 21.30 sati, kao i da đaci sukcesivno pristupaju platformi i to da osmaci iz AP Vojvodine testove rešavaju u terminu 8 do 12 sati, učenci sa teritorije Grada Beograda od 12 do 16 sati, a svi ostali učenici u terminu 16 do 21.30 sati.

Ističu da se sutra radi kombinovani test, da će đaci zadatke rešavati 90 minuta i da će za to imati dva pokušaja.

Učenici će i danas posle 21.30, kada se završava testiranje, ponovnim logovanjem na platformu moći da vide rešenja zadataka testa koji su tog dana radili.

Analize zadataka sa sva tri testa sa probne male mature biće emitovane na trećem kanalu RTS u subotu od 12 do 14.30 sati. Analiza testa iz srpskog jezika 12 do 12.45, matematike 12.45 do 13.45 i kombinovani 13.45 do 14.30 sati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading