Kako da za vreme korone nabavka ne bude noćna mora: Ovo su 5 jednostavnih caka za lakšu kupovinu!

Autor: Republika

Vesti

20.04.2020

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutno je odlazak u kupovinu noćna mora svakoga od nas! Donosimo nekoliko korisnih saveta koji će nabavku učiniti lakšom i bržom.

RepublikaFoto: e-stock/S. NEDELJA
Foto: Ilustracija

Zbog organičenja broja ljudi u zatvorenom prostoru čeka se u redovima, a u samim prodavnicama vlada napetost i nervoza. Stoga se često desi da se kući vratimo bez nekog proizvoda koji nam je potreban. Nekada se oslonimo na sećanje, i ne ponesemo sa sobom spisak, a nekada kupujemo ono što ugledamo na rafovima, a zapravo nam nije neophodno, zaboravljajući na ono što jeste. Takođe, raspored u frižideru zna da nam unese pometnju, odnosno, namirnice nisu pregledno spakovane i desi se da nam nešto promakne ili propadne od stajanja. Ukoliko ste se prepoznali u ovim redovima i želite da promenite navike prilikom odlaska u nabavku, pažljivo čitajte trikove koji vam mogu i te kako poslužiti tokom ovih dana.

1. Napravite spisak svega što vam je potrebno

Jako je važno da sa ukućanima napravite listu namirnica sa preciznim količinama za dane koje slede. Trudite se da realno procenite potrebe, kako ne biste bespotrebno gomilali hranu. To se posebno odnosi na kvarljive namirnice. Možete se poslužiti papirom i olovkom, beleškama u telefonu ili aplikacijama koje su namenjene odlasku u kupovinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Napravite raspored u fridžideru

Prilikom slaganja namirnica u fridžider potrebno je da imate dobru organizaciju. Naime, voće i povrće treba odložiti na zasebne police i to tako što ih nećete čuvati u plastičnoj kesi. Razlog je jednostavan, a glasi da na taj način brže trule. Takođe, obratite pažnju na nivo vlažnosti. Na police sa nižom temperaturom ređajte meso, mleko, jogurt i jaja. Ostatke prethodnih obroka možete složiti na najviše police, i ponovo konzumirati.

3. Ne zaboravite na namirnice u dnu frižidera i u špajzu

U vremenima kao što je ovo, za pripremu obroka potrebno je iskoristiti sve namirnice koje imamo u kući. Stoga, obratite pažnju da neke od njih ne ostanu skrivene i nedostupne, jer ćete na kraju morati da ih bacite. Naš predlog je da na poslužavnik poređate ostatke već pripremljenih obroka, i sve one namirnice koje je najbolje da jedete sveže. Pored toga, pobrinite se da uneste red u špajz i začine, a testeninu, biskvite, žitarice i čaj stavite na vidno mesto.

RepublikaFoto: Photo by Dev on Unsplash
Foto: Ilustracija

4. Iskoristite sve prednosti zamrzivača

Ukoliko u prodavnici primetite namirnice čija cena je povoljna, pa želite da ih kupite u većim količinama od nedeljnih potreba, poslužite se zamrzivačem. Naime, možete pripremiti jelo i zamrznuti tako da imate jednu ili dve porcije, u skladu sa tim da li živite sami ili sa ukućanima. Kada ste gladni, a ponestaje vam namirnica, jednostavno odledite obrok i počnite sa jelom.

5. Napravite nedeljni plan obroka

Kada obavite kupovinu sedite i popišite šta sve imate na raspolaganju u fridžideru i na kuhinjskim policama. Osmislite nedeljni meni, ne izostavljajući nijedan detalj, jer uvek treba imati neki slatkiš u kući. Na ovaj način, vaša ishrana će biti izbalansirana, imaćete uvid u to koliko vremena protekne između dva odlaska u kupovinu, nećete dozvoliti da hrana propadne i nećete morati da improvizujete od sastojaka koje trenutno imate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading