Korona potvrđena kod 184 korisnika staračkih domova

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.04.2020

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prisustvo virusa COVID-19, zaključno do danas, potvrđeno je kod 184 korisnika i 30 zaposlenih u 12 ustanova socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih na teritoriji Srbije, saopštilo je Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U pitanju su smeštaji odraslih i starih "Stara pruga" na Umci, "Doživeti stotu" u Zemunu, "Nana" i "Sunčev breg" u Beogradu, Gerontološki centar u Nišu, dom za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, domovi za smeštaj odraslih lica Kulina, Smederevo,''Eskulap centar'' u Nišu, centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, gradski centar za socijalni rad u Beogradu, odeljenje Novi Beograd, Gerontološki centar Beograd - Usluga Pomoć u kući, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Izolacija u okviru Ustanova socijalne zaštite i Domova za smeštaj odraslih i starih uspostavljena je u Gerontološkom centru Beograd, radnoj jedinici ''Dom Bežanijska kosa'', Domu ''Sunčev breg'' u Rakovici, Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, Domu ''''Čegarska dolina'''' u Nišu, Domu ''Betanija'' u Subotici, i u Domu ''Nana'' u Beogradu.

Uspostavljen je 14-dnevni smenski rad u Domu ''Sunčana padina'' u Beogradu, odnosno 15-dnevni smenski rad u Domu ''Arija'' u Zemunu.

U Domu ''Oaza mira'' u Smederevu je organizovana izolacija u trajanju od 10 dana, sa planom da se izolacija produži na period od 14 dana. U Gerontološkom centru u Knjaževcu izolacija će biti uspostavljena od 15. aprila.

U Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje izolacija će biti uspostavljena nakon testiranja i dobijanja rezultata testa svih korisnika i zaposlenih.

Potvrđeno je da je u Domu za smeštaj starih lica u Smederevu testirano 38 zaposlenih i 41 korisnik. Kod četiri korisnika je otklonjena sumnja na prisustvo virusa COVID-19 i oni su iz bolnice vraćeni u Dom, u prostor izolovan od drugih korisnika, dok je devet korisnika hospitalizovano.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Gerontološkom centru u Nišu potvrđeno je da su rezultati testa na prisustvo virusa COVID-19 negativni kod 101 korisnika i kod 77 zaposlenih. Očekuju se rezultati testa za još osam korisnika i jednog zaposlenog.

U izolaciji se nalazi 341 korisnik, kako navode iz ovog resora, zbog prisustva simptoma infekcije, dolaska sa bolničkog lečenja, kontakata sa osobama koji imaju simptome infekcije, a za 180 korisnika se očekuju rezultati testa na prisustvo virusa COVID-19.

U izolaciji se nalazi i 143 zaposlenih zbog putovanja u inostranstvo, kontakata sa osobama kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, kontakata sa osobama koje su došle iz inostranstva, dok 82 zaposlenih očekuje rezultate testa na prisustvo virusa COVID- 19. Prijavljeno je i da se četiri hraniteljske porodice i dva hranitelja nalaze u kućnoj izolaciji.

Ukupan broj Ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika. Od toga je 57 Ustanova za odrasle i starije, devet Domskih odeljenja pri Centrima za socijalni rad, 23 Gerontoloških centara, osam Domova za smeštaj odraslih i starih, tri Ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 Ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama, 17 Domova za decu i mlade,10 Domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, tri Zavoda za vaspitanje dece i omladine i četiri Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite i domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading