Pa čoveče, da li si ti kršten? Medicinarima povećane plate, obnovljena oprema, a on priča da su im smanjena davanja

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

13.04.2020

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović tvrdi da je Gradsko veće Beograda, usred vanrednog stanja i epidemije virusa Covid-19, smanjilo rashode za zdravstvo za 160 miliona dinara, i za to okrivio Zorana Radojičića i Gorana Vesića, saopštila je Narodna stranka.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Prolupao - Nikola Jovanović

On je taj potez ocenio kao "besmislen i sulud" i pozvao je gradsku i republičku vlast da u vremenu krize i opšte opasnosti, ne donose nepromišljene odluke.

Jovanović dalje tvrdi da je ta odluka o smanjenju doneta u sklopu aprilskog rebalansa, obavljenog "netransparentno i loše", a bez konsultovanja struke i gradskih odbornika.

Neznanje, glupost... ili nešto opasnije?

Sve bi ovo imalo smisla, da Jovanović ima blage veze o čemu govori - naime, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen prošle godine, primarna zdravstvena zaštita prebačena je sa lokalnih samouprava na republiku - u konkretnom slučaju, je li, sa Beograda na Srbiju.

U skladu sa ovim Zakonom, Vlada Republike Srbije je 5. marta 2020. godine donela Odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad domovima zdravlja, kao i Odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad zavodima koji obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Dakle, od 5. marta ni Grad Beograd, ni druge lokalne samouprave nemaju nikakve nadležnosti nad zdravstvenim ustanovama, tako da nema potrebe da se izdvaja novac koji izdvaja sada Republika.

Da sve bude bolje po građane, čemu se Jovanović izgleda protivi - pretpostavićemo iz neznanja, a ne iz gluposti ili zle namere - to je otvorilo vrata za dodatnu zaštitu naroda u borbi protiv koronavirusa, pa je grad Beograd sredstva prebacio Zavodu za biocide, koji vrši dezinfekciju tokom ove epidemije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (60)

Loading
Mira

13.04.2020 09:40

Nekim ljudima ne vredi ni nacrtati I obojiti....

Rade

13.04.2020 09:44

Ovakva izjava Jovanovica je odraz elementarnog ne znanja, a morao bi da zna kako se finsniraju zdravstvene ustanove ako se bavi politikom i daje ovakve izjave, kao i ne koriscena najprostije logike vezane za desavanja na ovu teme u doba pandemije i svega sto je uradjeno u ovom periodu za zdravstvo i zastitu javnog zdravlja.

zola77

13.04.2020 09:47

Ludilo opozicije.

Mihajilo

13.04.2020 09:51

Ovi iz opozicije samo nešto komentarišu, a da li je to istina nije ih mnogo briga. Bitno im je da nekog uznemire, ovog puta zdravstvo, ali im neće proći.