Srpski lekari širom sveta ujedinjeni protiv koronavirusa!

Autor: Republika

Vesti

10.04.2020

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom širenja virusa KOVID-19 u Ćupriji, jednom od glavnih žarišta u Srbiji, situacije koja predstavlja jedan od najvećih izazova zdravstvenih radnika u istoriji, oglasio se i predsednik Srpskog lekarskog društva Pomoravlje, dr sci. med. Hristos Aleksopulos najavljujući osnivanje Svetskog instituta srpskih lekara i istraživača biomedicinskih nauka.

Foto: Promo foto
Hristos Aleksopulos

- U ovim teškim trenucima kroz koje prolazi naša zemlja najvažnije je da svi  budemo ujedinjeni. Ujedinjeni protiv zajedničkog neprijatelja, a to je virus. Samo ujedinjeni, saradnjom i solidarnošću, a poštujući mere i propise možemo da pobedimo ovu pošast - rekao je dr Aleskopulos.

- Kako je moj predak Panajot Papakostopulos sa svojim kolegama 22. aprila davne 1872. godine osnovao Srpsko lekarsko društvo, izabrao sam upravo taj datum za osnivanje i Svetskog instituta srpskih lekara i istraživača biomedicinskih nauka (SISLI). S obzirom na aktuelnu situaciju u kojoj je komunikacija moguća isključivo putem interneta  u aprilu ćemo na telekonferenciji održati osnivačku skupštinu. Veliki broj lekara iz Srbije i dijaspore je već pokazalo interesovanje i odazvalo se našem pozivu na saradnju.

- Mi kao lekari i istraživači odazvali smo se sloganu Srbija te zove kroz projekat SISLI tako što smo pored Instituta oformili i digitalnu platformu onmed.rs prepoznajući pravi trenutak i priliku da ujedinimo lekarske i istraživačke snage ne samo u Srbiji već širom sveta, kako bismo se stručno i naučno uhvatili u koštac sa problemom.

Osnivanje Instituta i jedne digitalne platforme za sve lekare i istraživače biomedicnskih nauka ima za cilj razmenu mišljenja i znanja među lekarima i istraživačima biomedicinskih nauka u zemlji i dijaspori sa  fokusom na pacijente i srpske lekare i istraživače koji su svoja iskustva stekli ne samo u Srbiji već širom sveta.

SISLI nastoji da ujedini nekoliko hiljada lekara i istraživača koji žive u inostranstvu i preko  30 000 licenciranih lekara koji rade na srpskom tlu.

Na inicijativu dr sci. med. Aleksopulosa, pored Instituta, uspostavljena je i namenska elektronska mreža za povezivanje svih srpskih naučnih radnika sa svih geografskih dužina i širina. Srpski lekari i istraživači iz celog sveta moći će da se prijave na internet stranici www.onmed.rs kako bi razvili plodan dijalog i rad.

Foto: Promo foto
Hristos Aleksopulos: Veliki broj lekara iz Srbije i dijaspore je već pokazalo interesovanje

U početku je cilj integracija lekara koji žive i rade u većim zemljama kao što su Amerika, Kanada, Engleska, Nemačka, Švedska itd. Činjenica je  da, prema procenama danas, u razvijenim stranim zemljama živi i radi nekoliko hiljada lekara i istraživača, a oko 300 lekara napušta Srbiju svake godine. SISLI bi izgradio digitalne mostove saradnje u cilju udruživanja svih srpskih lekara i istraživača širom sveta pod kapom Instituta.

- Veliki broj srpskih lekara čini visokokvalitetni naučni potencijal, sa međunarodno priznatim sertifikatima i sposobnostima, sa ogromnim iskustvom i velikim društvenim doprinosom, koji su sada razuđeni po svetu i koji su možda najbolji ambasadori Srbije. Taj kapital se mora podržati i iskoristiti pogotovo sada, u najkritičnijem i najranjivijem trenutku za Srbiju. Pored toga, vreme je da se stvore takvi uslovi  da se lekari koji su emigrirali u inostranstvo kao rezultat recesije mogu vratiti u domovinu - istakao je Aleksopulos.

U okvir instituta predviđeni su, između ostalog, i: stvaranje i rad www.onmed.rs, dodela specijalnih nagrada izvrsnosti srpskim lekarima i istraživačima biomedicinskih nauka, stvaranje sopstvenih izvora, preduzimanje i sprovođenje studija, istraživačkih projekata i aplikacija u saradnji sa partnerima i članovima kompanije i drugim telima (istraživački instituti, univerziteti itd.) na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ova jedinstvena platforma pod nazivom www.onmed.rs je u izgradnji, a početak rada se očekuje do kraja 2020. godine. Svi zainteresovani koji žele da učestvuju u projektu mogu  pisati na mejl adresu sldcuprija@mts.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Zlata

10.04.2020 12:09

Zašto ne pišete kako je otpustio 9 profesorica da bi zaposlio Orlića i Martinovića, koji je plagirao naučne radove pre doktorata?

Admin

10.04.2020 16:18

@Zlata - Postovana Zlato, zato sto mi ne iznosimo neproverene ili netacne informacije. Molimo Vas, drzite se teme. Odeljak Komentari se odnosi na misljenja vezana za tekst, a ne da uspesni i ostvareni pojedinci budu meta licnih frustracija i nezadovoljstva osoba koje se kriju iza laznih identiteta.

Svetlana

10.04.2020 16:32

Свака част за доктора!

Draganče

10.04.2020 16:44

Bravo doktore! Uvek si bio ispred svih. Preduzimljiv sa velikim vizijama.