Zatvorene crkve: Vernici koji u nedelju slave Uskrs, moći će misu da slušaju preko televizora ili radija

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

10.04.2020

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vernici koji u nedelju proslavljaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru, ove godine obeležiće ga u svojim domovima, bez mogućnosti odlaska u crkvu na misu, a iz Subotičke biskupije poručuju da će sve crkve biti zatvorene i pozivaju vernike da taj praznik provedu u krugu porodice uz molitvu.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Proslava Uskrsa u okolnostima vanrednog stanja je prilika da promislimo o njegovom značenju i poruci koju nosi, kao i da preispitamo sami sebe, kazao je velečasni Mirko Štefković, sekretar Subotičke biskupije.

- Bog je odabrao put stradanja i spasio čovečanstvo, što nam poručuje da patnja nije samo nešto negativno. Možda je ovo prilika da vidimo kako nas patnja uči da se vratimo na bitno jer smo nažalost često izloženi iskušenjima. Ovo je ujedno i prilika da uronimo u sebe i nađemo tamo Boga - naveo je Štefković.

To što će crkve biti zatvorene za vernike, ne znači da se mise neće održavati, ali će je vernici slušati u svojim domovima, preko radija, televizije ili interneta.

- Narod može pratiti sve te mise na različite načine, postoji puno mogucnosti da se ljudi barem duhovno uključe u liturgiju koja je vrhunac i temelj svega onoga što mi živimo - poručio je Štefković.

Dok traje vanredno stanje, mise će se služiti bez prisustva naroda, a vernici mogu pojedinačno da uđu i pomole se kada mera zabrane kretanja nije na snazi.

Komentari (0)

Loading